DISTRIBUIȚI

În topul orașelor din Romania cu cele mai înguste străzi se numără și Constanța. Stradela Vântului din zona veche a orașului are o lățime de până în 2 metri.

Povestea ei a început în urmă cu mai bine de un secol, in cartierul armenesc al acelor vremuri.

În urmă cu un secol, Stradela Vântului din Constanța despărțea cartierul armenesc de cel grecesc. Era văzută ca o graniță simbolică stabilită între casele celor două etnii, aflate în bună pace. Oameni de seamă din perioada interbelică și-au construit aici case frumoase, ale căror ferestre elegante se deschideau pe Stradela Vântului, ca într-o permanentă îmbrățișare.

Situată între străzile Aristide Karatzalli și Callatis, Stradela Vântului este atât de îngustă încât seamănă cu un fir de ață. O alee bătuătă în pietre de granit ce delimita cândva o zonă bogată, rezidențială.

Istoricul de artă Doina Păuleanu, ne vorbește despre valoarea acestei străzi.

Stradela Vântului are o lătime de până în doi metri. Vara, ar putea fi un punct de atracție pentru turiști așa cum este Strada Sforii din Brașov. De o parte și de alta sunt case declarate monument istoric.

Cei care locuiesc pe cea mai îngustă strada din Constanța se consideră norocoși. Și nu sunt singurii.

Vara, Stradela Vântului este invadată de fotografi, de mirese, dar și de turiștii străini care vin cu vasele de croazieră să cunoască secretele vechii cetăți Tomis.

Reporter: Silvia PASCALE

Discuții

comments