DISTRIBUIȚI

Actriţa franceză Emmanuelle Riva, cunoscută pentru rolurile din filme ca „Hiroshima mon amour” (1959), de Alain Resnais, şi „Amour” (2012), de Michael Haneke, pentru care a fost nominalizată la Oscar, a murit la vârsta de 89 de ani, informează Le Monde.

Publicaţia franceză citează apropiaţi ai familiei actriţei. Emmanuelle Riva a încetat din viață ieri după-amiază, la Paris, după o lungă suferinţă, potrivit News.ro.

Marea doamnă a ecranului a luptat timp de patru ani cu cancerul. Înconjurată de apropiaţi, ea a ţinut să fie discretă privind viaţa privată şi boala.

Paulette Germaine Riva s-a născut pe 24 februarie 1927, în Cheniménil. A visat să devină actriţă de la vârsta de şase ani şi, deşi familia ei s-a opus, a reuşit să ajungă la Paris, în 1953, pentru a studia actoria. A devenit cunoscută sub numele Emmanuelle Riva.

A jucat în peste 80 de filme artistice şi de televiziune. În 1962, a câştigat, la Festivalul de la Veneţia, trofeul Volpi Cup pentru cea mai bună actriţă, pentru filmul „Thérèse Desqueyroux”. În 2013, ea a obţinut un premiu César, un trofeu BAFTA şi o nominalizare la Oscar pentru rolul interpetat în drama „Amour” a lui Michael Haneke.

Cel mai recent proiect cinematografic în care s-a implicat a fost „Alma”, de Kristín Jóhannesdóttir, care se află în postproducţie.

Discuții

comments