DISTRIBUIȚI

Casele de vacanţă eco au costuri de întreţinere cu până la 60% mai reduse decât casele de vacanţă standard. Mai ales când este vorba de case de vacanţă situate în zone montane, costurile de întreţinere (încălzire şi electricitate) trebuie să fie cât mai mici posibil. Iar în contextul în care casa de vacanţă este mai degrabă o investiţie şi este închiriată o mare parte din timp, rentabilitatea este strâns legată de cheltuielile de întreţinere.

“Casele de vacanţă eco sunt apreciate deocamdată mai degrabă de clienţii străini decât de clienţii români. Însă trebuie să înţelegem cu toţii că o locuinţă eco sau o locuinţă verde înseamnă automat costuri de întreţinere mai mici. Proiectarea, construcţia şi operarea locuinţei au în vedere minimizarea impactului pe care construcţia sau operarea locuinţei îl are asupra mediului, şi în egală măsură minimizarea costurilor de întreţinere a casei. Atât materialele de construcţie utilizate cât şi soluţiile de încălzire, de exemplu, au ca principal scop reducerea costurilor de întreţinere”, spune Gerard Doedee, reprezentantul grupului de investitori în proiectul Valley 21, proiect dezvoltat în România, la Vama Buzăului (judeţul Braşov), citat de Capital.ro.

Energia produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice, panourile solare cu aport la apa caldă menajeră şi la sistemul de încălzire, termo-şemineul de ultimă generaţie, sistemele de încălzire în pardoseală, sistemul de ferestre cu geam triplu şi toate materialele modern şi natural folosite la finisajele interioare sunt numai câteva din motivele pentru care Romania Green Building Council a certificat casa-prototip din Valley21 drept o casă verde.

Nu mai puţin de 4.300 de locuinţe dispuse într-un total de 14 proiecte rezidenţiale sunt certificate ca fiind construcţii verzi sau se află în curs de certificare, arată datele Green Building Council, asociaţie non-profit care promovează responsabilitatea constructorilor faţă de mediu şi eficienţa energetică pe durata ciclului de viaţă al unei clădiri.

“Obiectivele adoptate de Uniunea Europeană în vederea protecţiei mediului înconjurător prevăd ca, până în anul 2020, să se ajungă la o reducere de 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră, o creştere cu 20% a utilizării resurselor regenerabile şi o scădere cu 20% a consumului de energie la nivel global. Una dintre directivele ce urmează a intra în vigoare în 2020 este ca toate clădirile noi să aibă pierderi minime de energie, încadrându-se astfel în categoria „construcţiilor pasive”. Aşadar şi în România vom vedea din ce în ce mai multe proiecte rezidenţiale verzi”, spune Gerard Doedee, potrivit Capital.ro.
casa eco
Economiile mari la consumul de energie şi costurile mai scăzute şi mai rare cu reparaţiile locuinţei, reduc substanţial costul lunar total de deţinere a unei locuinţe verzi în comparaţie cu o locuinţă standard. Astfel, cumpărătorul are posibilitatea să investească inteligent într-o locuinţă mai eficientă din punct de vedere energetic şi mai sustenabilă, cu o valoare mai mare pe termen lung.

Valley21, care va funcţiona în regim de tip condominium, este compus din 68 de case individuale şi un centru de facilităţi, care va asigura diverse servicii pentru rezidenţi, cum ar fi de exemplu închirierea locuinţelor în perioadele din an în care proprietarii nu le utilizează. În etapa a doua de dezvoltare, proiectul va fi completat cu un hotel wellness. Investiţiile urmează a fi realizate în totalitate, până în 2020, pe o suprafaţă de 68 ha, valoarea totală ridicându-se la 15 milioane euro.

Discuții

comments