DISTRIBUIȚI

O propunere de extindere a duratei concediului paternal acordat la nașterea copilului va trebui lămurită de noul Parlament, după mai mult de un an în care proiectul, acceptat deja de Guvern, stă în sertarele aleșilor. Măsura generează un efort financiar suplimentar pentru angajator, susțin jurnaliștii profit.ro.

Senatorii au adoptat, cu doar un vot împotrivă, la finele anului 2015, o inițiativă legislativă a mai multor parlamentari liberali, care propuneau dublarea duratei concediului paternal acordat prin lege la nașterea unui copil, de la 5 la 10 zile.

Inițiatorii legii au explicat necesitatea extinderii perioadei de concediu paternal prin faptul că rezolvarea unor acte administrative necesare la nașterea copilului durează adesea mai mult de 5 zile, cât prevede legea pentru concediul paternal în prezent.

În plus, proiectul stabilește ca perioada de 8 săptămâni de la nașterea copilului în care tatăl poate solicita acordarea concediului paternal să fie extinsă la 2 luni.

După aprobarea în Senat, deputații din Comisia de muncă au întocmit raport favorabil proiectului, care urma să fie adoptat în plenul Camerei Deputaților la finele lunii februarie 2015. În pofida raportului favorbil, proiectul a fost trimis din nou la comisie, pentru rezolvarea unor amănunte de tehnică lgislativă. După mai bine de o lună, în aprilie 2015, când a ajuns din nou în plen, proiectul de lege a fost retrimis la comisie, fără nicio explicație de această dată, pentru un al treilea raport.
concediu-paternal
Proiectul a ajuns din nou pe agenda plenului Camerei Deputaților în sesiunea din toamnă a Parlamentului, dar, de data acesta, în mod suprinzător, cu raport de respingere din partea aceleiași comisii care îi întocmise în două rânduri raport favorabil pentru aprobare.

Argumentul comisiei pentru respingere a fost că “modificarea perioadei de concediu paternal generează un efort financiar suplimentar pentru angajator, căruia îi revine sarcina plății concediului paternal”.

Legea prevede că indemnizația pentru concediul paternal este plătită din fondul de salarii al unității angajatoare și este egală cu salariul corespunzător perioadei respective, mai informează profit.ro.

Tocmai acesta a fost însă motivația Guvernului pentru a susține proiectul de lege, care a transmis Parlamentului că este de acord cu extinderea perioadei concediului paternal.
Proiectul așteaptă însă și acum o decizie finală a parlamentarilor.

Discuții

comments