DISTRIBUIȚI

Marea Neagră a oferit, zilele trecute, un spectacol neobişnuit privitorilor: apa a devenit turcoaz. Artistul Dan Cristian Mihăilescu, unul dintre cei mai cunoscuți fotografi constănțeni, a reușit să surprindă și să imortalizeze fenomenul.

Imaginile spectaculoase au ajuns, firește, pe Facebook, unde au putut fi admirate de mii de internauți îndrăgostiți și ei de frumusețe mării.
marea_turcoaz
Marea Neagră se colorează în diferite nuanţe, de la albastru închis spre bleumarin, trecând prin azuriu si turcoaz, până la lila deschis, în funcţie de cantitatea de sedimente pe care le varsă Dunărea în mare, de substratul mării, de microalgele ce trăiesc şi se dezvoltă în apa mării, de felul în care razele soarelui se oglindesc pe luciul apei – este explicația găsită de jurnaliștii de la Adevărul.ro.
marea_turcoaz_3
În 1973, specialiştii de la Institutul de Meteorologie şi Hidrologie publicau monografia hidrologică a Mării Negre în zona litoralului românesc. Răspunsul ştiinţific era că, de fapt, culoarea mării variază în funcţie de conţinutul de substanţe din apă, scrie aceeași publicație.

În nord-vest, datorită aportului râurilor, Marea Neagră are culoarea albastru-verzui; în centru şi în est are culoarea verde-albastru (cu o transparenţă de 5-12 metri. La gurile râurilor, marea este galben-verzuie, cu o transparenţă de 1-3 metri. În largul îndepărtat, acolo unde există o apă limpede cu transparenţe mai mari de 13 metri, culoarea trece de la albastru deschis spre albastru. În est, transparenţa apei mării ajunge până la 28 metri, spun cercetătorii în domeniu.
marea_turcoaz_2
„Culoarea variază invers faţă de transparenţa apei. Culoarea este consecinţa absorbţiei şi reflectării diferenţiate a radiaţiilor spectrului luminii naturale în masa de apă marină. Adâncimea maximă de pătrundere şi persistenţă în apa mării o au radiaţiile din spectrul natural cu lungime mică de unde (0,43-0,53 microni), care corespund culorilor violet-albastru-verzui. Astfel se explică culoarea apei mării“, arătau cercetătorii marini, citați de jurnaliști Adevărul.

sursa foto: Dan C. Mihăilescu

Discuții

comments