DISTRIBUIȚI

Începând de astăzi, sâmbătă, 28 ianuarie și până mâine seară, 29 ianuarie 2017, la Capidava ae loc cea de a cincea ediție a sărbătorii străvechi “Ziua Lupilor“, eveniment organizat de Asociaţia România-Dacia Casa Noastră (RDCN).

Voluntarii și toți cei prezenți vor avea parte de o lecţie de istorie veche pe care RDCN o oferă ori de câte ori are oportunitatea.

Conform calendarului popular românesc, perioada cuprinsă între 25 ianuarie și 2 februarie este cunoscută sub numele “Filipii de iarnă” – zeități protectoare ale lupilor. Filipii de iarnă marchează în calendarul popular sfârșitul perioadei de împerechere a lupilor, începută cu aproximativ 80 de zile în urmă, la Filipii de Toamnă.

Se pare cã rădăcinile cultului lupului, în spatiul carpatic, datează încă din vremuri ancestrale, din neolitic, poporul român născându-se sub semnul lupului, adică un neam predestinat războaielor, înfruntării invaziilor si cotropirilor repetate.
lupte
În aceste două zile, la Capidava, în timp ce bucătarii se vor lupta cu preparatele din rețetele antice, soldaţii Romei şi Daciei nu îşi vor astâmpăra foamea de luptă decât într-un singur mod.

Romanii vor simula tehnici militare de război din timpul antichităţii, iar Dacii Liberi, fii spirituali ai Dunării, îi vor pune la încercare într-o sumedenie de moduri, ambuscade în pădure, atacuri nocturne, lupte date pe ţărmul Dunării, capturarea steagului ori a cetăţii.

Zânele din cadrul ONG-ului România-Dacia Casa Noastră (RDCN) vor uimi cu eleganţa şi graţia lor, prin dansuri reprezentative antice, întocmite şi bine puse la punct chiar de acestea, oferind un strop de culoare peisajului dominat de curajul şi ferocitatea dacilor şi romanilor.

Discuții

comments