DISTRIBUIȚI

Galeria Artelor din cadrul Cercului Militar Naţional-Bucureşti găzduieşte în această perioadă, Expoziţia de pictură „Lumea Turcică din Munţii Altai până în Balcani”.

Vernisajul a avut loc pe 1 februarie, în prezenţa Excelenţelor sale Ambasadorii Republicilor: Turcia, Kazakhstan, Azerbaijan, a reprezentanţilor TUKSOY(Organizaţia Internaţională a Culturii din Lumea Turcică), a Centrului Cultural Turc „Yunus Emre” din Bucureşti şi a unui public numeros.
ambasador
În deschidere Ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti,Osman Koray Ertaş a transmis următorul mesaj:

„Cuvântul „Turcic” are un înţeles mai complex, mai larg, aşa cum mulţi dintre dumneavosatră probabil stiţi, în termeni culturali, geografici ne referim la vasta regiune care se întinde între Munţii Altay şi Marea Adriatică, reprezentând una din cele mai tolerante societăţi. În România este cunoscută ca fiind de cultură turcică populaţia „turco -tătară” în special din Dobrogea, unde există o prezenţă puternică şi respectată de secole. Unele din aceste tendinţe culturale le pe care le împărtăşim sunt comune şi anume: de la bucătăria noastră, la limbă, de la muzică, la alte lucruri de zi cu zi. Fiecare tablou ne spune ceva diferit(având un mesaj anume) din cultura noastră bogată şi imbogăţită, până şi cele trei piese pe care le-aţi audiat au fost din zone geografice diferite din Turcia, Balcani-Macedonia şi din Kazahstan/Azerbaidjan.Va mulţumesc mult pentru că ne-aţi onorat cu prezenţa dumneavoastră aici, sper că vă veţi bucura de acest eveniment expozitional.”

Expoziţia intinerantă aduce în faţa publicului iubitor de frumos, 33 de lucrări pictate în ulei de artişti din 17 ţări în cadrul întrunirilor tradiţionale organizate de TUKSOY.

Scopul vernisajului este de a familiariza publicul cu aspecte mai puţin cunoscute despre lumea turcică. Cu o istorie de aproape 20 de ani conceptul a reunit aproximativ 250 de pictori din 20 de ţări, iar lucrările lor au fost expuse din New York până la Teheran, întâlnind iubitorii de artă din 27 de ţări şi 100 de oraşe.
lumea_turcica_1
Evenimentul a debutat cu un mic program artistic susţinut de artişti renumiţi din Turcia, aceştia au prezentat un recital de muzică tradiţională din lumea turcică.

Picturile sunt inspirate atât din epopeea istorică „Dede Korkut”(Cartea bunicului Korkut) o capodoperă literară a lumii turcice, cât şi din legendele locurilor, reliefând în acelaşi timp obiceiurile, tradiţiile, veşmintele purtate, dar şi frumuseţea peisajelor mirifice întâlnite în acest spaţiul al lumii turcice. Tabloul privirii pătrunzătoare ne arată trei legende, legenda eroilor de la Canakkale în josul tabloului, lacrima de sânge care semnifică regretul, iar deasupra imaginii întâlnim mausoleul dedicat acestor eroi. O altă imagine predominată de culori reci, exprimă privirea gânditoare a frumoasei fete care aşteaptă renaşterea zilei încărcată cu noi speranţe. Tonurile de gri sunt pregnante în tabloul bătrânui yahut împreună cu turma de cerbi şi subliniază traiul dur din ţinutul rece siberian.

lumea_turcica_2
Evenimentul a fost organizat de Ambasada Republicii Turcia la Bucureşti, Yunus Emre Enstitusu-Centrul Cultural Turc din Bucureşti, în colaborare cu TURKSOY, expoziţia va putea fi vizitată până pe 5 februarie 2017.

Material realizat de: Ghiulşen Ismail-Iusuf – Radio România Constanţa

Discuții

comments