DISTRIBUIȚI

Pește de apă dulce sau de apă sărată, cu oase, fără oase, de pradă, de crescătorie, slab sau gras? O mulțime de întrebări apar în fața raionului de pește. De multe ori alegem în funcție de preț, dar este important să luăm în calcul și beneficiile pe care le poate avea asupra sănătății un tip de peste sau… dacă poate să fie dăunător odată consumat în exces, scrie digi24.ro.

Primul criteriu de care ar fi bine să țineți cont atunci când alegeți ce pește să puneți pe masă este proveniența. Mai exact, între un peste de crescătorie și unul sălbatic este de preferat să îl alegeți pe cel crescut în natură. Peștii crescuți industrial, în crescătorii, primesc hrană a cărei origine este controversată. De aceea, specialiștii îi recomanda pe cei crescuți în mediul lor natural. Atâta timp cât hrana lor este de calitate bună, așa va fi și carnea!

Somonul sălbatic, de exemplu, are o carne roz că urmare a alimentației sale bazate pe crustacee. Cel de crescătorie însă, pentru că este hrănit cu mâncare făcută în laborator, primește suplimente care îi „colorează” carnea.

Atenție însă și la peștii de ocean! Din cauza poluării carnea lor poate conține cantități mari de mercur. Primele care trebuie să se ferească de acest metal sunt femeile însărcinate și cele care alăptează, pentru că el paote afecta sistemul nerevos al bebelușilor. Deși aproape toate speciile de pește care cresc în oaceane au și mercur, cantitatea poate fi mai mică sau mai mare, în funcție de fiecare specie.
somon
Peștii mari trăiesc mult, de aceea acumulează mai mult din acest metal greu. De asemenea, carnea peștilor prădători, care au ca hrană alți pești mai mici și ei infectați cu mercur, poate atinge cote alarmante din acest metal greu. Ar fi de evitat așadar carnea de rechin, ton sau macroul mare. La polul opus se află peștii mici cum sunt sardinele, heringul sau anșoa.

Și peștii care cresc în râuri montane cu apă curată și hrană sănătoasă vin cu o mulțime de nutrienți. În această categorie intră, de exemplu, păstrăvul sălbatic. Cu cât apa este mai curată, cu atât peștele este mai sănătos.

În ceea ce privește consumul de pește din crescătorie, trebuie să ne asigurăm că acestea respectă toate autorizațiile. În caz contrar riscăm să punem pe masă o carne plină de antibiotice, pentru că în aceste bazine se dezvoltă foarte ușor bacteriile și astfel peștii se îmbolnăvesc mult mai des.

Următoarea întrebare: care e mai bun? Peștele proaspăt, congelat, cel în conservat sau afumat? Cel proaspăt își păstrează maximul de nutrienți, urmat de cel congelat. Iar dintre un pește în conservă și unul afumat, mai sănătoasă ar putea fi prima alegere, deoarece peștele afumat vine la pachet cu o serie de compuși toxici. Iar numeroase studii leagă consumul de carne afumată de apariția cancerelor gastrice. În plus, în urmă afumării se pierde mare parte din conținutul de acizi grași omega 3.

Aceștia ajută la bună funcționare a sistemului cardio-vascular. Pești cu un conținut ridicat de omega 3 sunt sardinele, heringul, codul sau somonul, mai susțin jurnaliștii digi24.ro.

Nu în ultimul rând contează și felul în care este gătit peștele. Prăjirea sau afumarea distrug din nutrienți, în timp ce peștii gătiți la cuptor sau la aburi își păstrează cât mai mult din proprietăți.

Discuții

comments