DISTRIBUIȚI

Veteranul de război general-maior (r) Ion Dobran, erou al celui de-al Doilea Război Mondial, aniversează astăzi 98 de ani.

Dobran a participat la cel de-al Doilea Război Mondial începând cu anul 1943, a luptat pe frontul din Est, în campania de la Mariupol împotriva aviaţiei sovietice, a luat parte la apărarea regiunii petrolifere Ploieşti împotriva aviaţiei de bombardament americane şi la campania din Cehoslovacia împotriva Germaniei, efectuând misiuni inclusiv în 9 mai 1945, ultima zi a războiului.

Ion Dobran a zburat în peste 340 de misiuni, s-a angajat în 74 de lupte aeriene şi a înregistrat 10 victorii aeriene confirmate, 3 probabile şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viaţă fără răni grave.

Generalul Dobran a fost decorat cu Ordinul „Steaua României”, Ordinul „Coroana României”, Ordinul „Virtutea Aeronautică”, Ordinul „Leul Alb” (Cehoslovacia), Medalia „Victoria” (URSS), Medalia „Eliberarea de sub jugul fascist’’ și Medalia „Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial’’.

Discuții

comments