DISTRIBUIȚI

Toate cele 17 nave care iau parte la ediția de anul acesta a aplicației militare navale Sea Shield 17 au părăsit Portul Constanța. Ele urmează să ajungă în apele internaționale ale României și Bulgariei, unde vor desfășura exercițiile antisubmarin.

Deși porturile românești de la Marea Neagră sunt închise astăzi din cauza ceții dense, regula nu se aplică și navelor militare. Totuși, dacă vizibilitatea în larg se va diminua, este posibil ca unele etape ale exercițiului să fie amânate.

„Serialele pe care le-am planificat sunt în toate mediile. Sunt exerciții antisubmarin, exerciții de luptă la suprafață, exerciții de luptă și apărare antiaeriană. Raioanele unde vom acționa sunt bine prestabilite, sunt raioanele de est ale Mării Negre. Cel mai mult vom merge la 30-40 de mile de coastă, atât în apele teritoriale românești, cât și în zona economică exclusivă a României și Bulgariei. Toate exerciții reprezintă o provocare, fiindcă de la an la an vrem să creștem nivelul de interoperabilitate, nivelul de cunoaștere a procedurilor NATO la cel mai înalt nivel, însă tot timpul exercițiile antisubmarin sunt cele mai grele. În special pentru că descoperirea submarinelor nu este niciodată o treabă ușoară, deci consider că exercițiile antisubmarin vor reprezenta cea mai mare provocare. Avem un submarin turcesc, vom executa exerciții reale de căutare descoperire a submarinului“, afirma vineri comandorul Cornel Cojocaru, locțiitorul șefului de Stat Major de la Comandamentul Flotei.

Exercițiul Sea Shield 17 reunește aproximativ 2.800 de militari, atât din marina militară română, cât și din forțele navale ale altor șapte state partenere în NATO.

Sea Shield 17, cea mai amplă aplicație militară navală a anului, este prima din cele 50 programate să aibă loc anul acesta și la care iau parte și militarii români.

De asemenea, reprezentanții NATO nu exclud posibilitatea ca exerciţiul să fie monitorizat îndeaproape de ruşi.

Discuții

comments