DISTRIBUIȚI

Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi un cod galben nowcasting de ceață densă, valabil pentru județele Constanța și Tulcea.

Avertizarea meteo a intrat în vigoare la ora 9:00 și ar urma să expire în jurul orei 15:00.

Conform meteorologilor, în intervalul orar menționat se va semnala ceață care determină scăderea vizibilității local sub 200 m, izolat sub 50 m.

Centrul Ionfotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, de dimineață, nu sunt semnalate drumuri naționale sau autostrăzi cu circulația oprită din cauza vreunui eveniment rutier sau a vremii nefavorabile, nici probleme majore privind fluența traficului pe arterele principale.

Totuși, pe multe drumuri importante traficul se desfășoară dificil, din cauza ceții dense. Fenomenul este prezent pe autostrada A2 București – Constanța (în special pe tronsonul București – Cernavodă) și pe numeroase artere din județe precum Constanța, Buzău, Brăila, Călărași, Cluj, Vrancea, Iași, Botoșani, Galați sau Suceava.

Polițițtii recomandă conducătorilor auto să adapteze viteza în funcţie de vizibilitate şi de starea carosabilului, să mărească distanţa în mers între autovehicule, să folosească luminile de întâlnire (împreună cu cele de ceaţă în condiţii de vizibilitate scăzută) şi să ţină cont de faptul că pe timp de ceaţă depăşirea este cea mai periculoasă manevră.

În afară de regulile obişnuite referitoare la circulaţia pe timp de ceaţă, trebuie avute în vedere şi câteva recomandări specifice autostrăzilor:

– urmaţi indicaţiile afişate pe panourile electronice, în primul rând cele referitoare la viteză!
– măriţi distanţa în mers între autovehicule!
– nu opriţi pe benzile de circulaţie şi pe banda de urgenţă! În cazul unei pene sau defecţiuni tehnice, porniţi luminile de avarie, echipaţi-vă cu vesta reflectorizantă, scoateţi pasagerii din autovehicul în afara părţii carosabile şi amplasaţi triunghiurile reflectorizante, unul după celălalt, la distanţe mai mari! De asemenea, puteţi solicita sprijinul Poliţiei Autostrăzi, prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.

Discuții

comments