DISTRIBUIȚI

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis astăzi că este neconstituțional proiectul de lege referitor la conversia creditelor în franci elvețieni.

„Curtea a admis excepția de neconstituționalitate și a admis că legea este neconstituțională cel puțin din două mari motive. Primul este încălcarea gravă a principiului bicameralismului, în sensul că de la propunerea legislativă care a început la Senat și până la actul adoptat de Camera decizională există o diferență substanțială. Senatul a adoptat legea în formula pe care au redacta-o inițiatorii, iar la Camera Deputaților au fost modificate practic aproape soluțiile legislative, toate articolele. Or, potrivit practicii noastre constante, atunci când (…) se schimbă soluțiile substanțiale, se consideră că s-a încălcat principiul bicameralismului”, a anunțat șeful CCR, Valer Dorneanu, după ședința de astăzi, transmite Agerpres.

Potrivit acestuia, faptul că a doua Cameră este decizională nu înseamnă că poate să adopta legea „într-un mod numai ei propriu”, fiind nevoie să țină cont și de expresia textelor adoptate în prima Cameră.

Discuții

comments