DISTRIBUIȚI

Parcul din cartierul constănțean Tomis II se va transforma într-un adevărat parc al Artileriei. Până la data de 1 decembrie 2018, când vom sărbători Centenarul Marii Uniri, aici vor fi aduse piese de muzeu valoroase, cândva folosite pe câmpul de luptă. Ideea îi aparține directorului Muzeului Militar Național “Regele Ferdinand I” filiala Constanța, Costin Scurtu.

Parcul dedicat eroilor căzuți la datorie în cele două Războaie Mondiale ar putea fi numit Parcul Centenarului Unirii, iar anunțul a fost făcut de directorul Muzeului Militar Național “Regele Ferdinand I”, Costin Scurtu. Deocamdată însă totul este la stadiul de proiect.
muzeul_militar_5
„Ca să întregim imaginea acestui parc al Centenarului ar trebui să adăugăm piesele de artilerie, care pot fi și ale Armatei de uscat și ale Marinei, piese diferite, mai vechi, mai noi. Acum ele nu trebuie să fie nici prea multe, nici prea puține, ci trebuie să întărească elementul acesta de mare eveniment. Armata Română avea în dotare tehnică de lupră franceză, engleză, dar în al Doilea Război Mondial, cât am luptat pe Frontul de Est a predominat Armamentul de proveniență germane“, afirmă directorul Muzeul Militar Național “Regele Ferdinand I” filiala Constanța, Costin Scurtu.
capela
Locul nu a fost ales la întâmplare. Pe spațiul Parcului din Tomis II a fost cândva garnizoana Regimentului 13 Artilerie, ne spune Costin Scurtu. Mai mult decât atât, imaginea este întregită de Capela Militară sfințită în octombrie 1940, dar și de un monument cu o istorie interesantă.
muzeul_militar_7
„Este un monument valoros pentru că vorbim despre Milița Pătrașcu care l-a realizat în 1925 în cinstea eroilor din acest regiment care au căzut la datorie în Primul Război Mondial“, a mai dezvăluit istoricul Costin Scurtu.
muzeul_militar_6
În parc vor fi amplasate și plăci de marmură cu numele militarilor dobrogeni care au săvârșit fapte de vitejie. De asemenea, aleile vor fi îmbogățite cu busturile militarilor eroi adăugat directorul Muzeului Militar din Constanța.

Un material realizat de Silvia PASCALE

Discuții

comments