DISTRIBUIȚI

V-ați gândit vreodată că zgomotul puternic poate fi nu doar o sursă de stres, ci și o șansă reală de a ne redescoperi? S-a convins de acest lucru și programatorul IT Radu Vasile, o persoană nevăzătoare din Constanța.În cadrul unor cursuri speciale a bătut la tobe și la tamburină atât de tare încât a scăpat de propriile frici și neputințe.

Sunetul vindecă, sunetul dă curaj, sunetul ne amintește cine suntem cu adevărat. Pe scurt acesta este crezul lui Radu Vasile, constănțeanul care nu cunoaște bariere. Deși este nevăzător a ajuns unul dintre cei mai apreciați programatori IT din țară. Acum, organizează evenimente de dezvoltare emoțională prin sunet. Nici el nu a știut că poate cânta până într-o zi.

„În sufletul meu este o eliberare de toate grijile din viața de zi cu zi și în felul acesta reușesc să-mi distrag gândurile, să-i dau o pauză creierului meu mult prea ocupat și să-l las să se bucure de o activitate care nu are nimic din exterior, ci doar cu tine însuți“, spune Radu Vasile.

Soția sa, Svetlana îi este alături pas cu pas. Îl ajută și în domeniul IT, dar și la Asociația Make Sense, cea care și-a propus să aducă muzica mai aproape de oameni. De multe ori, tobele și tamburinele țin locul cuvintelor.

„Deși sunt o persoană mai retrasă, atunci când bat la tobe mă simt conectată la ceilalți, este un sentiment plăcut, minunat pot să zic“, mărturisește Svetlana.

Cea mai bună învățătură a acestor evenimente este faptul că poți uita de cuvintele NU POT, ne mărturisesc protagoniștii, printre ei și Raluca Bercea, voluntar al Asociației.
„Îmi place muzica, îmi plac instrumentele muzicale, dar nu avem mediul unde să le exprim mai bine și, practic, participând la evenimentul acesta am putut să le exterioritez“, afirmă Raluca Bercea.

„Spre deosebire de toate lucrurile care ți s-au spus de-a lungul timpului că tu nu ești capabil să faci cutare, cutare… în momentul în care vii și cânți, chiar dacă nu ai nicio competență în muzică afli că și tu poți!“, încurajează Radu Vasile.

Următorul eveniment de dezvoltare emoțională prin sunet va fi susținut de Asociația Make Sense pe 19 februarie, într-un Pub din Constanța.

Un material de Silvia PASCALE

Discuții

comments