DISTRIBUIȚI

Persoanele care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, au posibilitatea să se prezinte sâmbătă, pe 25 februarie, între orele 09:00 – 13:30, la Centrul de Transfuzii din Constanța.

Solicitările de sânge și componente sanguine ale spitalelor din județ și din București sunt în creștere, dar numărul donatorilor se menține în această perioadă la un nivel insuficient, comparativ cu cererile, anunță Centrul Regional de Transfuzii Constanța.

Pacienți cu boli grave, copii și adulți, au nevoie de tratament transfuzional; fără ajutorul donatorilor de sânge, nu li se poate asigura acest tratament.

„Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța dispune de toate materialele necesare activității medicale, echipa depune eforturi lucrând în weekend-uri, însă fără constribuția dumneavoastră, a oamenilor sănătoși dornici să ajute donând sânge, eforturile noastre nu își ating obiectivul“, afirmă directorul CRTS Constanța, dr. Geandan Memet.

Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani (pentru prima donare 18-60 de ani în funcție de evaluarea medicală) cu greutatea peste 50 kg (în funcție de înălțime, constituție, care nu au suferit de hepatită virală, tuberculoză, sifilis, malarie, infecție HIV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inimă, etc).

Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință de la medicul de familie din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă, neurologice, alte boli cronice care ar contraindica donarea de sânge.

Cu 3 zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice, iar în ziua donării se recomandă un mic dejun ușor și minim 500 ml de lichide.

Persoanele care efectuează o donare completă (adică de 450 ml de sânge) beneficiază la cerere de:

-7 tichete de masă pentru produse alimentare;

-o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, scutire de la frecvența în ziua donării în cazul elevilor, studenților și militarilor;

-decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu/reședința înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge.

Discuții

comments