DISTRIBUIȚI

Clubul Artelor „Solteris” în colaborare cu Cercul Militar Mangalia au fost gazdele expoziției de pictură „Trăiri dobrogene” semnată de artistul plastic Iaia Ferodin membru al Asociației „Artiști Dobrogeni”.

Vernisajul a fost prezentat de prof. univ. dr. Ibram Nuredin și de Emilia Dabu membră a Uniunii Scriitorilor din România.

Invitați au fost pictorii Niculae Găgeanu membru U.A.P., Marieana Oleniuc membră U.A.P., Corina Vicolov membră U.A.P., Cristian Petică, Marcela Dabu și numeroși iubitori de cultură și artă.
gemia Carol din Constanta
Prof. univ. dr. Ibram Nuredin reputat estetician, critic de artă, remarcă stilul abordat de Iaia Ferodin prin culori echilibrate printr-o nostalgie luminoasă și mai ales prin puterea de a pătrunde în sufletul explicând astfel: „…gama cromatică are la bază culorile oranj și roșu cărămiziu, culori dinamice, iar celelealte culori, albastrul, de exemplu, dau nota aceasta de senin, de echilibru, și, evident, culorile acromatice, din care griul și, foarte puțin, negrul, dar, mai ales, albul. La geamii, care este locul de rugăciune al credincioșilor musulmani, în care sălășluiește Alah, cu cele 99 de denumiri sublime ale sale, nu culoarea este esențială, ci tonurile și luminile. Artistul se ia, parcă, după Ștefan Luchian, care spunea: „Noi vedem cu ochii, dar pictăm cu sufletul!”
DSCN2027
A urmat, apoi, un moment artistic muzical, prin câteva compoziții, interpretate la pian de către dna Adina Lozinschi, ea însăși membră a Cenaclului „Solteris” şi un moment liric în limba tătară oferit de tânăra Melisa Chiusep.
DSCN2030
În încheiere artistul plastic Iaia Ferudin ne-a redat în cuvinte, trăirile sale în legătură cu tablourile create: „Prin expoziția „Trăiri dobrogene”, am vrut să aduc, în lucrările expuse, dragostea mea față de Dobrogea, dragostea mea față de Mangalia, dragostea mea față de satul natal, pe oriunde am trecut și am trăit clipe frumoase. Am vrut să-mi pun, la baza lor, căldura sufletească ce m-a copleșit. Urmează ca dv. să stabiliți dacă am reușit sau nu”.

Cele 44 de lucrări expuse ale pictorului de origine tătară Iaia Ferodin sunt îmbrăcate în culori calde, ocrotitoare, temele abordate sunt portretele, ocupaţiile vechi ale tătarilor, peisaje mirifice din călătoriile artistului repere exprimate vizual, dar şi lăcaşe de cult musulmane.

DSCN2010
Cine este pictorul Iaia Ferodin

Primele amintiri de început a picturii sunt legate de creioanele colorate, artistul poveste că, înainte de a vorbi a început să coloreze, să picteze. Talentul său a fost cultivat de mama, care era învăţătoare.

A absolvit Liceul de Arte Plastice „N. Tonitza” din Bucureşti promoţia 1976 (denumită şi promoţia de aur). Absolvenţii acestei promoţii, la finalul liceului au organizat o expoziţie de grup la Grădina Iconei din Capitală.

A avut numeroase expoziții personale, a participat la expoziții colective. Are tablouri în colecții particulare din țară și străinătate, Bulgaria, Turcia, Franța, Spania. Este inclus în albume de artă.

Discuții

comments