DISTRIBUIȚI

Mai mulți iubitori de tradiții locale s-au strâns, miercuri seara, la Centrul de Cultură și Artă Sălaj din Zalău, pentru a coase mărțișoare cu motive tradiționale și pentru a degusta preparate realizate după vechi rețete, în cadrul primei șezători urbane, un inedit proiect itinerant de promovare a tradițiilor din Sălaj.
„Proiectul este coordonat și propus de Fundația Agapis și se numește ‘Șezători în Țara Silvaniei’. E un proiect itinerant. Pornim din Zalău și mergem, în fiecare lună, într-un alt loc din județ, unde facem o astfel de șezătoare. Proiectul are trei componente: cea gastronomică, adică fiecare vine, cum se făcea înainte la șezătoare, cu ceva de mâncare de acasă, dar să fie făcută în casă, să reprezinte zona din care vine, după o rețetă veche; o tematică pentru fiecare șezătoare — acum facem mărțișoare, de exemplu și e partea socială — mărțișoarele pe care le facem le donăm Asociației Filantropice ‘Porolissum’, care le va vinde pentru un fond de burse de educație pentru copiii defavorizați”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, inițiatorul proiectului, Alina Zară Prunean.

Majoritate celor prezenți au avut elemente de vestimentație tradițională din Sălaj și au venit de acasă cu mâncăruri preparate după vechi rețete. Inedita inițiativă a adunat la un loc iubitorii de cultură populară sălăjeană, meșteri, gastronomi și instituții cu atribuții în promovarea cultural — turistică și de patrimoniu a Sălajului.
În cadrul șezătorii au fost create și mărțișoare cu motive tradiționale, ce vor vor fi donate Asociației Filantropia „Porolissum”, pentru proiectul social educativ Eco-Marțișorul, care are ca obiectiv major strângerea de fonduri în vederea constituirii unui fond de burse pentru elevii eminenți care se confruntă cu situații de risc social.

Sursa – AGERPRES

Discuții

comments