DISTRIBUIȚI

Tot mai mulţi români suferă de afecţiuni ale rinichilor fără să ştie, iar asta pentru că boala nu dă simptome, în primă fază.

Specialiştii spun că o persoană îşi poate pierde până la 80 la sută din funcţia renală înainte ca primele simptome să apară.

„80% dintre persoanele care au boală cronică de rinichi nu au nicio suferință clinic evidentă. Din această cauză, boala cronică de rinichi a fost denumită „ucigașul tăcut”. Pentru a descoperi boala cronică de rinichi în stadii de început când pot fi luate măsuri care să fie eficiente, trebuie făcute două analize: examenul sumar de urină și creatinină în sânge. Aceste două analize se fac gratuit, se fac la nivelul medicului de familie și atunci aceste două examene trebuie făcute mai ales la cei are sunt hipertensivi, au diabet zaharat sau au alte boli cardiovasculare, și este suficient pentru prevenire primară a bolii cronice de rinichi”, a declarat preşedintele Societăţii Române de Nefrologie, profesor doctor Gabriel Mircescu.

„Stil de viaţă sănătos pentru rinichi sănătoşi” este sloganul sub care este marcată joi – 9 martie, Ziua Mondială a Rinichiului.

Cu această ocazie, specialiştii din domeniu promovează prevenirea bolii cronice de rinichi printr-o alimentaţie sănătoasă şi mult efort fizic.

Cea mai simplă formă de mişcare este plimbarea în ritm alert.

Cei care se vor plimba sunt rugaţi să facă poze şi să le posteze pe evenimentul de pe Facebook, lansat de Asociaţia Transplantatilor din Romania, numit “Ziua mondială a rinichiului”.

Discuții

comments