DISTRIBUIȚI

Guvernul vrea să introducă un nou tip de contract de muncă pentru cei care lucrează de acasă, prin intermediul telefonului mobil sau al internetului. Acesta nu îi va avantaja, însă, cel puţin din punct de vedere financiar, pe angajaţi. De câştigat ar urma să aibă statul, care va încasa mai mult din taxe. Deocamdată, proiectul e în lucru la Ministerul Muncii.

Guvernul vrea să reglementeze munca de la distanţă, prin introducerea unui nou tip de contract de muncă – teleworking. Acest mod de lucru e frecvent mai ales în domeniul IT.

Tudor Constantin stă în Cluj-Napoca, însă e angajatul unei companii din Statele Unite.

„Primul an a fost un pic mai ciudat, dar m-am obișnuit, adică nu pot să zic că simt lipsa interacțiunii cu colegii. Dacă vreau să văd oameni, mă duc la sală, mă duc la cumpărături, scot câinele la plimbare. Avantajele financiare le compensează mult peste măsură”, spune Tudor Constantin, citat de digi24.ro.

Firmele şi experţii în resurse umane spun însă că noile contracte nu îi vor avantaja pe cei care lucrează de acasă. Măsura ar avea mai degrabă scopul de a atrage bani la buget.

„Pentru cei care în acest moment au optat pentru varianta colaborării pe un PFA, obligativitatea impunerii unui contract de muncă va genera cu siguranță costuri mai mari la grila de impozitare pentru angajator”, spune Corina Diaconu, managerul unei firme de resurse umane.

„Sper să se gândească foarte foarte bine și foarte atent acest proiect legislativ, astfel încât să nu impacteze un procent semnificativ de IT-iști care folosesc astfel de vehicule pentru a-şi fiscaliza banii”, spune Sorin Zaveliță, managerul unei firme IT.

Un IT-ist care câştigă 8.000 de lei pe lună trebuie să plătească statului aproape 900 de lei, dacă încasează banii printr-un PFA. Însă, dacă îşi face contract de muncă pe acelaşi venit net, taxele către stat urcă la aproximativ 6.000 de lei. 3.400 de lei trebuie plătiţi de angajat şi aproape 2.600 de angajator.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, „persoanele care vor lucra în regim de teleworking beneficiază de aceleași drepturi, garantate prin legislația și prin contractele colective aplicabile, ca și persoanele similare care prestează activități în sediul angajatorului”.

În prezent, doar 1% dintre salariaţii din România lucrează de acasă. Procentul ajunge la 30% în Olanda şi Suedia.

Discuții

comments