DISTRIBUIȚI

Polițiștii trag un semnal de alarmă asupra faptului că s-au înmulțit cazurile de hărțuire sau șantaj prin intermediul rețelelor de socializare.

Cei care cad pradă cel mai frecvent escrocilor de pe Internet par să fie adolescenții.

Oamenii legii avertizează că infractorii obișnuiesc să-și facă profiluri false pe site-uri de socializare cum este de exemplu Facebook, intră în vorbă cu adolescente cărora, în timp, după ce le câștigă încrederea, ajung să le ceară să le trimită imagini compromițătoare care mai apoi sunt folosite ca obiect de șantaj.

Din acest motiv, polițiștii de la Investigații Criminale cer utilizatorilor de internet să fie vigilenți, să nu accepte cereri de prietenie de la persoane cu profiluri ce par suspecte și să încerce, pe cât posibil, să minimizeze volum de date personale pe care le postează pe rețelele de socializare, pentru a nu cădea în plasa escrocilor.

În situația în care sunteți victima unui astfel de tip de șantaj în mediul virtual, este foarte important să nu dați curs solicitărilor infractorilor, ci să vă adresați imediat poliției.

De asemenea, iată o serie de recomandări oferite de polițiști pentru siguranța în mediul online:

– Fiți prudenți în a oferi persoanelor cunoscute pe Internet informații personale despre voi sau familie, cum ar fi: numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, școala la care învățați ori locul de muncă.

– Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar persoane pe care le și cunoașteți în realitate.

– În cazul în care persoane cu care comunicați pe internet vă jignesc, amenință, vă transmit mesaje cu tentă sexuală sau poze cu conținut pornografic, vă îndeamnă să consumați alcool ori droguri, ori vă provoacă să vă faceți rău, anunțați apropiații și faceți o sesizare la Poliție.

– Nu acceptați niciodată să vă întâlniți direct cu o persoană cunoscută pe Internet — oamenii pot fi foarte diferiți de ceea ce au pretins că sunt și astfel puteți deveni victima traficului de persoane sau a altor întâmplări tragice.

– Nu spuneți parola de la e-mail altor persoane, deoarece acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele vostru sau pot intra pe site-uri interzise.

– Manifestați atenție în utilizarea rețelelor de socializare. Este de preferat să restricționați accesul la acestea, astfel încât să poată fi vizualizate doar de către prieteni.
– Evitați postarea pe Internet a fotografiilor personale ce dezvăluie aspecte intime din viața dvs.

– Aveți în vedere că nu tot ceea ce citiți sau vedeți pe Internet este adevărat! Informațiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, adult sau copil, multe din ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator și pot înfățișa situații care nu s-au petrecut niciodată.

– Nu instalați pe calculator programe sau aplicații, din surse nesigure sau din link-uri primite pe e-mail. Ele pot conține viruși și pot produce pagube irecuperabile.

– În cazul în care primiți pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschideți. De asemenea, nu accesați link-uri sau atașamente primite odată cu astfel de mesaje.

Discuții

comments