DISTRIBUIȚI

A fost, din nou o zi, plină de acţiune, în Poligonul de la Capu Midia, acolo unde aproximativ 1.250 de infanterişti marini români şi americani şi-au testat, timp de o săptămână, capacităţile de cooperare în eventualitatea unui conflict armat.

După ce sâmbătă plaja de la Corbu a fost luată cu asalt în timpul desantului plutoanelor mixte de puşcaşi marini americani şi români, luni a fost ziua dedicată simulării contracarării unui atac aerian.

Militarii din forţele navale americane au făcut demonstraţii cu rachete antiaeriene STINGER, în timp ce militarii români au avut trageri cu obuzierele de calibru 82 de milimetri.


„Este o secvenţă foarte importantă pentru noi. Aruncătorul de 82 mm este principalul mijloc de sprijin prin foc al companiei de infanterie marină. A fost unul dintre obiectivele esenţiale ale acestui exerciţiu să antrenăm şi aceste subunităţi. Deşi ne-am instruit în comun cu partenerul american în toate specialităţile şi toate armele infanteriei marine, instrucţia aruncătoarelor a căpătat un loc foarte important în acest exerciţiu“, afirmă lt. col. Marius Gheorghiescu di cadrul Batalionului 307 Infanterie Marină.

În cadrul Spring Storm 17, puşcaşii marini îşi testează totodată şi deprinderile individuale şi colective de tragere cu aruncătoarele de obuze, mai dezvăluie lt.col. Gheorghiescu. „În timpul acestui exerciţiu ne-am propus o serie foarte importantă de obiective de instrucţie legate de executarea operaţiilor amfibii, executarea patrulării, executarea operaţiilor urbane cu subunităţile de nivel grupă, pluton şi companie“, a mai completat Lt.col. Gheorghiescu.
DSCF7825
Vremea nu prea a ţinut cu militarii în primele trei zile ale antrenamentului. Acest lucru însă nu i-a descurajat pe infanteriştii marini români şi americani, care chiar şi în condiţii de ploaie torenţială şi vânt puternic şi-au dus misiunile de antrenament la bun sfârşit, aşa cum ar face-o şi în contextul unui conflict armat real.

„Având în vedere că misiunea Batalionului de Infanterie Marină o constituie executarea operaţiilor amfibii în zona lagunară, în zona Deltei sau a litoralului, aceste exerciţii reprezintă cea mai importantă oportunitate – având în vedere şi expertiza partenerului american, mijloacele tehnice ale acestuia şi, evident, dăruirea infanteriştilor marini de a fi implicaţi în asemenea activităţi“, a mai specificat reprezentantul Batalionului 307 Infanterie Marină.


Militarii români se descurcă excelent atunci când vine vorba despre partea de operaţiuni tactice, întrucât desfăşoară constant astfel de activităţi în cadrul batalionului sau în cadrul diverselor aplicaţii militare interne ce au loc pe toată durata unui an. Spring Storm 17 a fost gândit însă pentru a facilita accesul infanteriştilor marini români la cunoştinţele partenerilor americani şi de a experimenta împreună cu aceştia accesul la mijloacele tehnice utilizate doar de puşcaşii marini americani, alături de care vor ajunge să lupte cot la cot în teatrele de operaţii din zonele fierbinţi ale hărţii geopolitice.

Exerciţiul comun realizat zilele acestea de infanteriştii marini români şi americani la Capu Midia este doar unul dintre multele aplicaţii ce vor avea loc în ţara noastră, în lunile care urmează.

Aplicaţiile Spring Storm şi Summer Storm executate în parteneriat cu marina militară a Statelor Unite au devenit aproape tradiţie pentru infanteriştii marini români, care profită din plin să absoarbă din cunoştinţele şi experienţa camarazilor care luptă deja în locaţii precum Afganistan sau care au condiţii de pregătire şi dotări superioare celor existente deocamdată în România.

Discuții

comments