DISTRIBUIȚI

Oricine înființează o livadă trebuie să știe noțiunile de bază referitoare la bolile și dăunătorii speciilor de pomi pe care dorește să le planteze.

Tratamentele fitosanitare nu sunt întotdeauna eficiente și nici problemele care țin de factorii climatici nu pot fi controlate uneori. De exemplu, acum doi ani, în Dobrogea a înghețat caisul, iar gutuiul este pe cale de dispariție, în România.

„Fiecare specie pomicolă are particularitățile sale în ceea ce privește tratamentele fitosanitare. Bolile și dăunătorii au preferințele lor și sunt câteva tratamente de bază comune tuturor speciilor“, dezvăluie inginerul Anastase Iorgu, specialist în domeniu.

Clima, în ultimul timp, a suferit schimbări. Cum afectează însă acest factor pomicultura din Dobrogea? Aflăm răspunsul tot de la inginerul Anastase Iorgu:

„În ultimii 20 de ani putem constata că populațiile anumitor specii de dăunători au crescut sau s-au diminuat, bolile – unele au devenit mai agresive, creșterea temperaturii cu 1, 2, 3 grade Celsius – temperatura anuală, în general – favorizează atacurile. Ciclurile biologice sunt mai scurte și mai rapide ale acestor agenți de dăunare și poluarea, într-o oarecare măsură, contribuie, apoi aceste vârfuri pe care le înregistrăm în ultimii zece ani, vara, în Dobrogea, 40 de grade ori vârfurile din timpul iernii, minus 17 grade. Nu prea putem controla ușor factorii naturali. Dincolo de ceea ce ne poate da ameliorarea, ce ne-a dat și ce ne mai poate da în viitor să obținem acele soiuri mai rezistente.“

Tot specialistul intervievat de Radio Constanța spune și care au fost, în ultimii ani, speciile de pomi cele mai afectate de schimbările climatice.

„Gutuiul este cel care a suferit foarte mult în ultimii 20-25 de ani, iar altă specie care este foarte afectată este părul, apoi mărul. Deja, la ora actuală, în România nu mai putem vorbi de plantații masive ale acestei specii (n.red. gutuiul), ci mai avem pomi răzleți pe ici pe colo sau câte un temerar care a îndrăznit să își înființeze o plantație de gutui pe câteva hectare. În România a fost importată o boală extrem de periculoasă și anume focul bacterian, produs de o bacterioză și nu avem la ora actuală un produs potrivit care să o oprească din evoluție sau să oprească atacurile. Din această cauză, în ultimii ani, gutuiul aproape că a dispărut“, spune cu îngrijorare specialistul.

Un material de Carmen SECUIU

Discuții

comments