DISTRIBUIȚI

Controversatul joc online numit „Balena albastră“ va fi, săptămâna aceasta, subiect de analiză în Comisia de control a SRI – a anunţat senatorul liberal, membru al acestei comisiei.

Poliţia a demarat o campanie pentru a atrage atenţia asupra pericolelor care îi pândesc pe tineri în mediul online.

Senatorul PNL, Cristian Chirteş, a spus, sâmbătă, la Târgu Mureş, că nu ştie prea multe despre acest joc, dar a explicat că SRI este singurul organism abilitat să controleze derapajele din mediul online.

„Ăsta-i rolul, până la urmă, al Serviciului Român de Informaţie şi dacă există vreo posibilitate să identifice modalitatea de propagare”, spune senatorul Cristian Chirteş.

Jocul virtual denumit „Balena albastră” este foarte popular, în prezent, în Rusia, de unde a început să se propage şi în alte ţări.

Participanţii sunt provocaţi să îndeplinească 50 de sarcini, în 50 de zile, care merg, adesea, până la acţiuni extreme.

La începutul săptămânii, un copil din localitatea dâmboviţeană Cazaci s-a sinucis, după ce le-a spus colegilor de la şcoală că joacă ”Balena albastră”, susţin poliţiştii care au făcut cercetări în acest caz.

În ultima perioadă, mai mulţi copii şi adolescenţi din diverse judeţe au ajuns la urgenţă, pentru că au încercat să-şi ţină respiraţia, sau au venit la şcoală cu tăieturi sau zgârieturi pe antebraţe.

Anchetatorii nu ştiu încă dacă aceste cazuri au legătură cu controversajul joc, sau sunt doar acte de teribilism.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, le recomandă părinţilor şi educatorilor să supravegheze atent comportamentul copiilor şi să intervină ori de câte ori se observă schimbări.

„Rog insistent părinţii să urmărească cu foarte mare atenţie ce se întamplă. Nu cred că închiderea Facebook-ului este o soluţie, dar cred că o supraveghere foarte atentă se impune”, afirmă ministrul Carmen Dan.

Copiii cu vârsta între 10 şi 14 ani sunt cei mai afectaţi de acest joc.

Discuții

comments