DISTRIBUIȚI

„Dumnezeu a vrut să sculptez cruci, eu nu am vrut. Eu am vrut să deprind tehnica sculpturii și am zis să încep cu niște cruci”. Așa vorbește despre sine Marius Avram, constănțeanul care a descoperit creația populară și simplitatea ei frumoasă, iar de atunci nu s-a mai oprit din sculptat.Cruciulițele create de el, din lemn prețios, sunt purtate și pe podium, la prezentări de modă, dar și de oamenii simpli, în fiecare zi. Îl cunoaștem și noi pe cel numit Zbornicul, omul care vede în munca sa un răgaz pentru rugăciunea inimii.

237f52ac-3999-44e4-9586-18ba6c0e23abAșezat în fața unei ferestre inundate de lumină, sculptorul constănțean Marius Avram lucrează la o cruciuliță din lemn de tei. Dalta îl ajută să-i realizeze toate detaliile acelei dantelării unice. La masa lui vintage, orice lucrare îi pare simplă pentru că totul se naște din iubirea pentru sculptură. S-a pregătit pentru o carieră de manager, dar drumul său avea să se schimbe la fel de ușor ca mușcătura în lemn a unei unei dălți ascuțite.

„Sunt un om pe care Dumnezeu l-a ajutat și i-a dăruit multă bucurie și prin faptul acesta… că pot să sculptez. Cariera pentru care poate mă pregăteam era aceea de manager, dar am fost atras de sculptură. Nu orice tânăr alege sculptura“, se confesează Marius Avram.

Sculptura cruciulițelor, inspirate din simplitatea creațiilor populare, i-a dăruit lui Marius Avram împlinirea de care avea nevoie. Mai târziu, colaborarea cu designerul de modă masculină Florin Dobre l-a ajutat să-și găsescă identitatea artistică, cea care poate fi cuprinsă într-un singur cuvânt – Zbornicul.4007a64c-bc5b-45e1-aa38-655656348ffb

„În momentul în care Florin Dobre, un prieten, creator de modă masculină, a făcut o prezentare de modă la București, am stat de vorbă și mi-a spus: Haide să-mi faci niște cruci care să-mi inspire creațiile ce vor urma. Ușor, ușor, vorbind cu Florin Dobre, ne-am dat seama era o carte, Sbornicul, cu S, despre Rugasiunea Inimii, Doamne Isuse Hristoase, el așa și-a numit prezentarea,Sbornicul, cu S, iar eu din Zburătorul am devenit Zbornicul, cu Z“, mai spune Marius Avram

Marius Avram știe să potrivească fiecare cruciuliță cu sufletul omului la care va ajunge mai apoi.

„Pentru a face cruci îți trebuie o anumită stare, o anumită curățenie sufletească, mă gândesc la omul pentru care le fac și de obicei ies crucile așa cum este personalitatea celui pentru care le fac. Mi-ar plăcea să particip la toate târgurile și prin faptul că particip să pot să aduc tinerilor frumusețea crucii“, povestește Marius.

La sfârșitul acestei săptămâni, Marius Avram va fi prezent la Târgul Floriilor de la Muzeul Satului din Capitală. Cei care nu-l vor întâlni la târg, îi pot admira creațiile accesând pagina sa de Facebook- Zbornicul.

Un material realizat de Silvia PASCALE

Discuții

comments