DISTRIBUIȚI

Constănţenii pot deveni manageri ai propriilor afaceri agricole, dacă urmează cursurile susţinute de către specialiştii Direcţiei pentru Agricultură Constanţa.

Actualii cursanţi, în număr de 300, vor obţine calificare în cultura plantelor, în zootehnie, apicultură şi pomicultură, dar şi în meseria de pescar în ape interioare şi de coastă.

Cursurile durează trei luni, însumând 360 de ore de teorie şi practică, iar taxa este de 400 de lei.

Deţinerea unui asemenea certificat facilitează obţinerea fondurilor europene şi a finanţărilor pentru proiecte din programul naţional de dezvoltare rurală.

Alţi 60 de fermieri, din Constanţa pot obţine 3.000 euro pentru înscrierea în programul privind cultura tomatelor în sere.

Deşi fermierii spun că suma e insuficientă, şeful Direcţiei pentru Agricultură Constanţa, Ioan Albu, este de altă părere: „În momentul de față implementăm programul de minimis pe cultura de tomate, în spații protejate. Producătorii, dacă fac dovada pe 1.000 de metri pătrați că pot scoate o producție de 2.000 de kilograme, vor primi 3.000 de euro din partea statului. Din punctul meu de vedere și al specialistului în cadrul direcției agricole este un program foarte bun. Până în momentul de față sunt înscriși în registrul unic 59 de beneficiari și s-au făcut 18 identificări la plantare în ciclul I. Direcția pentru Agricultură Constanța se deplasează la producătorul agricol și face această identificare, odată la plantare și odată la rodire“.

Un material realizat de Carmen SECUIU

Discuții

comments