DISTRIBUIȚI

Spectacolul „De Paști”, în regia lui Zoltan Schapira se va juca în premieră, în acest weekend, la Teatrul de Stat Constanța. Repetițiile au intrat în linie dreaptă, iar emoțiile actorilor sunt uriașe. Cu această piesă ei vor ajunge, în această toamnă, și ambasadori culturali ai României pentru că o vor juca, în turneu, pe scena teatrelor din Suedia și Danemarca.

Acțiunea din piesa De Paști de August Strindberg se petrece în Suedia, anul 1900, însă vom fi surprinși de actualitatea ei, ne asigură regizorul clujean Zoltan Schapira. Problemele cu care se confruntă personajele sunt atât de asemănătoare cu cele din zilele noastre, încât ne vom întreba la final, ce schimbare ne-a adus timpul dacă, în 117 ani, temerile sau ambițiile noastre, precum și conflictele izbucnite din lipsa de comunicare au rămas aceleași.

de pasti_2„Cu acest gând am venit să montăm această piesă și sperăm că-l va ajuta individul în primul rând și societatea, în al doilea rând, ca ziua de mâine să fie un pic mai frumoasă și să încercăm să fim un pic mai buni, pur și simplu. În această piesă nu numai conflictul sau problemele familiale sunt importante, ci și aspectul social. De aceea se numește -De Paști-, ce se întâmplă de Paști, de fapt. Pe de altă parte, apariția acelui om căruia familia îi datorează o grămadă de bani, acest om NU APARE CA SĂ LASE O FAMILE FĂRĂ CASĂ, FĂRĂ MOBILIER, CI APARE ca să demonstreze că OMUL POATE SĂ IERTE“, a mărturisit regizorul Zoltan Schapira

Alături de Zoltan Schapira, Consulul onorific al României în Suedia, dr. Olivia Costea, este cea care a aplicat pentru actorii constănțeni metoda de lucru, numită psihodesign.

„Scopul acestei metode este de a oferi actorilor și întregului colectiv pastile informaționale în ceea ce privește epoca în care scriitorul a scris, și dacă ne referim la partea medicală, acele informații medicale care sunt corecte din punct de vedere științific atunci când vorbim despre crize, sau despre despre un diagnostic al unui personaj din spectacol“, afirmă dr. Olivia Costea, specialist în psihodesign.de pasti_5

Printr-un efect video special, maestrul Dorel Vișan va apărea pe scena constănțeană. Prin rolul său, dar și al celor cinci actori de la malul mării ne vom convinge în această sâmbătă, la Teatrul de Stat Constanța, că iertarea și bunătatea sunt garanții pentru fericire.

Un material realizat de Silvia PASCALE

Discuții

comments