DISTRIBUIȚI

Coralii Marii Bariere, care au suferit pentru al doilea an consecutiv un fenomen de albire ca urmare a temperaturilor în creștere, nu au nicio șansă de a-și reveni, avertizează oamenii de știință australieni, citați de AFP.

Cercetătorii au anunțat în luna martie că recifele de corali din Marea Barieră de Corali din Australia s-au confruntat cu un episod de albire fără precedent, pentru al doilea an consecutiv.
corali main 1
Temerile lor au fost confirmate de observațiile aeriene făcute acestui sit, înscris în patrimoniul mondial din anul 1981.

Ecosistemul, care se întinde pe o suprafață de 2.300 kilometri — cel mai mare din lume — a suferit deja în 2016 cel mai grav episod de albire înregistrat vreodată, din cauza creșterii temperaturilor oceanului în lunile martie și aprilie.

„Coralii care s-au albit nu sunt neapărat morți, însă în partea centrală a (Marii Bariere) ne așteptăm la pierderi foarte mari”, a declarat James Kerry, un biolog de la Universitatea James Cook, care a coordonat observațiile aeriene.
corali main
„Este nevoie de cel puțin un deceniu pentru recuperarea totală a coralilor care cresc cel mai rapid”, a explicat el.

„Cele două episoade grave de albire, survenite la 12 luni diferență, fac ca recifele deteriorate în 2016 să nu aibă nici o șansă de a se recupera”, a adăugat cercetătorul.

Albirea coralilor este fenomen care are drept rezultat modificări de culoare. El este cauzat de creșterea temperaturii apei care conduce la expulzarea algelor simbiotice ce dau coralului culoarea și nutrienții necesari.
reef-rings
Recifele își pot reveni dacă apa se răcește, însă pot muri dacă fenomenul persistă.

Episodul actual de albire este cel de-al patrulea, după cele din 1998, 2002 și 2016, amintește AFP.

Discuții

comments