DISTRIBUIȚI

Consiliul Judeţean Constanţa va relua lucrările de restaurare şi conservare la situl arheologic al Cetăţii Capidava, dar în alte condiţii.

Şi anume, cu supravegherea unui reprezentant al Ministerului Culturii.

Amintim, lucrările au fost întrerupte în noiembrie 2015, după ce Ministerul Culturii s-a declarat nemulţumit de cum va arăta Cetatea.

Despre ipoteza potrivit căreia după restaurare, cetatea nu ar mai putea fi inclusă în patrimoniul UNESCO, cercetătorul Gabriel Custurea a declarat că astăzi la Radio Constanța că uneori ţintim prea sus.

„Nu știu stadiul în care erau aceste demersuri de a-l băga în patrimoniul UNESCO. Avem noi așa un obicei de a ținti foarte sus, însă omitem să ne uităm în urmă. În primul rând cred că ar trebui să avem grijă de ce avem și pe urmă să ne gândim dacă este preluat de UNESCO sau nu, pentru că până la urmă bucătăria, gospodăria acestor situri ne aparține nouă, românilor“, spune istoricul Gabriel Custurea.

cetatea-capidava_944În forma sa actuală, Cetatea Capidava, nu mai corespunde criteriilor de autenticitate și integritate definite de UNESCO, potrivit unei declarații a Comisiei Naționale „Limes”, anunța, anul trecut, ministrul Culturii, Corina Șuteu.

„Comisia Națională ‘Limes’, în urma unei vizite pentru monitorizarea situației cetății Capidava, a declarat că aceasta a fost afectată ‘semnificativ’ de lucrările menite să o restaureze, consolideze și să o pună în valoare. Cetatea, în forma sa actuală, nu mai corespunde criteriilor de autenticitate și integritate definite de UNESCO pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial (UNESCO World Heritage List), fapt care poate afecta includerea sitului pe listele tentative naționale în cadrul Programului Național Limes”, a susținea, la acea vreme, fostul ministru al Culturii, Corina Șuteu.

Potrivit declarației Comisiei Naționale ‘Limes’ cu privire la autenticitatea și integritatea cetății antice Capidava, restaurată printr-un proiect specific finanțat cu fonduri europene, declarație postată pe site-ul Ministerului Culturii, „situația actuală a monumentului este deosebit de gravă”.

Pe site-ul Ministerului Culturii a fost postat un document prin care 12 arheologi acuză modul în care se derulează lucrările de restaurare la cetatea Capidava.

Citește mai mult despre subiect la AUDIO – Scandal uriaș între CJ CONSTANȚA și Ministerul Culturii pe tema restaurării Cetății CAPIDAVA

Discuții

comments