DISTRIBUIȚI

Președintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sissi, a anunțat seara trecută că a dispus instituirea „stării de urgență pentru trei luni”, după atentatele cu bombă contra a doua biserici copte, soldate cu cel puțin 44 de morți și peste o sută de răniți, informează agențiile internaționale de presă.

Șeful statului egiptean a făcut anunțul de la palatul prezidențial din Cairo, într-un discurs difuzat în direct de televiziunea națională.

Vor fi luate o serie de măsuri, cea mai importantă, anunțarea unei stări de urgență pentru trei luni, după ce pașii legali și constituționali vor fi parcurși”, a spus generalul al-Sissi, citat de Reuters.
egypt
Conform Constituției egiptene, amintește AFP, șeful statului va trebui să ceară într-o săptămână acordul Parlamentului. Acesta este dominat de partizanii președintelui al-Sissi, care conduce țara cu o mână de fier după ce l-a destituit în 2013 pe predecesorul său islamist Mohamed Morsi.

Starea de urgență sporește considerabil puterile poliției în materie de arestare, supraveghere și poate impune restricții libertății de mișcare.

Egiptul a fost timp de 30 de ani sub stare de urgență, care nu a fost anulată decât cu o lună înaintea sosirii la putere a președintelui Morsi, în 2012.

Abrogarea sa a fost una dintre cererile principale ale activiștilor care au condus revolta din 2011 împotriva lui Hosni Mubarak.

După destituirea lui Morsi în vara lui 2013, starea de urgență a fost decretată pentru o lună, timp în care forțele de securitate au reprimat în sânge partizanii islamiști ai fostului președinte și când bisericile și proprietățile creștine erau atacate.

O parte din nordul Peninsulei Sinai, unde organizația Stat Islamic este foarte activă, se află deja sub stare de urgență.

Discuții

comments