DISTRIBUIȚI

Din obișnuință sau din comoditate, românii aleg, cel mai adesea, să plece în vacanță în zona Mării Meditarane, în vestul Europei sau, mai aproape, la vecinii bulgari. Excepție nu fac nici opțiunile din perioada sărbătorilor pascale.

Un tânăr constănţean, în vârstă de 28 de ani, stabilit în Rusia, ne invită să descoperim această ţară uimitoare şi fascinantă în orice perioadă a anului, inclusiv de Paşti.

Andrei Vîlcovan este directorul unei agenţii de turism, doctorand în relaţii internaţionale la Universitatea din Sankt Petersburg, specialist în relaţiile ruso-române şi antreprenor.

El ne vorbeşte despre provocările turiştilor români de a veni în Rusia şi despre colaborarea dintre Constanţa şi Sankt Petersburg, un parteneriat de un deceniu.
16711826_10154291751536592_4606145653024993810_n
Larisa Calistru: Statisticile ne arată că românii pleacă, acum, de Paște, în Spania, Italia, Germania și Grecia. De ce doar acolo? Cu ce îi atrag aceste țări pe români?

Andrei Vîlcovan: Presupun că familiaritatea, faptul că au fost promovate corespunzător pe piața noastră aceste destinații, sunt niște variante clasice recomandate de prieteni, foarte populare în lume, așadar înțeleg de ce s-ar duce în partea vestică. Astăzi propun poate să descriu, poate să povestesc mai multe despre oportunitățile unui concediu, unei mici vacanțe, în est, mai exact în Rusia. Moscova, Sankt Petersburg, niște destinații foarte bogate, foarte frumoase, care merită să fie văzute.

LC: Care ar fi provocările românilor să vină în Rusia?

AV: Personal, nu văd nicio provocare. Sunt provocări să spunem așa, în general, dacă vorbim despre turismul româno-rus, dar pentru turiști nu sunt provocări. Trebuie să obțină o viză de la consulatul general sau de la ambasada Rusiei din România, respectiv din Constanța și din București și să își cumpere un bilet de avion. Asta este tot. Procedura de viză este simplă. Se depune un dosar, un formular care se completează online, se depune apoi la consulat, iar în cinci zile lucrătoare această viză va fi aplicată pe pașaportul solicitantului.

LC: Cam câți turiști români vin anual în Rusia?

AV: Am doar estimări generale, nu am date concrete, dar din observațiile mele, aș putea spune că, pe an, doar pe timpul verii dacă ar fi să estimăm, din mai până în septembrie, aproximativ 2.000 de turiști. Per total, pe an, dacă ne referim doar la persoane care vin strict în scop turistic, cam în jur de 3.000 – 4.000 de români.

LC: Tu ești constănțean, spune-ne cum ai ajuns la Sankt Petersburg și mai ales de ce te-ai stabilit acolo.

AV: Este o poveste lungă, ce începe de la Universitatea Ovidius. Am început să studiez limba rusă din tinerețe, am obținut o bursă, am plecat la studii în Moscova, unde am absolvit un an de pregătire intensivă de limbă rusă, apoi mi-am continuat studiile la Universitatea din Sankt Petersburg, Facultatea de Științe Politice. M-am întors după aceea în țară, la București, unde am terminat masterul, iar acum am revenit la studii de doctorat.
17311108_10208443136945631_3420869720556916279_o (1)
LC: Te-ai căsătorit acolo, ai o soție foarte frumoasă, rusoaică, nu? Și vei rămâne acolo, nu? Să înțeleg că te-ai îndrăgostit atât de tare de Sank Peterburg încât este a doua ta casă sau chiar prima acum.

AV: Da, da… Este clar că m-am îndrăgostit de Sankt Petersburg, în mod cert îmi voi numi acest oraș casă pentru toată viața și relațiile româno-ruse sunt deja o vocație și o profesie, ceva mai mult decât un job, dar nu aș putea spune unde m-am stabilit, nu aș avea de unde să știu unde vor apărea următoarele oportunități, unde ne va duce ca familie viața, dar deocamdată, următorii trei ani, când îmi ănchei studiile de doctorat, voi rămâne aici cu siguranță.

LC: De ce ar alege românii Sankt Peterburg, să vină în vacanță acolo? Convinge-ne!

AV: Aș putea să vorbesc zile întregi. În primul rând, mie îmi place să le vorbesc turiștilor, celor care vin la mine, îmi place să le vorbesc despre patrimoniul cultural, istoric, deosebit, al locului. Într-adevăr, dacă ar fi să reduc la câteva cuvinte Sankt Petersburg și este în aceeași măsură valabil și pentru Moscova: catedrale și palate! Avem aici, într-adevăr, o linie directă cu istoria modernă a Europei, avem o cultură originală care nu este în același timp cunoscută, dar și exotică. În afară ce această bogăție de experiențe culturale și istorice pe care le putem experimenta aici, avem servicii excelente turism. Așadar, hotelurile sunt la nivel foarte înalt, restaurantele la fel, spectacole, avem pe timpul verii o mulțime de evenimente în oraș, de fapt pe tot parcursul anului. Pot numi de la Teatrul Marinsky de exemplu, avem festivalul nopților albe, condus de dirijorul Valer Gherghiev, avem forumuri econimice pentru cei care sunt orientați mai mult spre business, oportunități de afaceri. Sunt o mulțime de lucruri de spus.
rometravelguide2
LC: Spune-ne și ceva prețuri estimative. Oamenii se uită la fiecare bănuț. Trebuie să scoatem de pe card sau din portofele o sumă mare pentru o vacanță la Sankt Petersburg?

AV: Ai spus bine că ne putem odihni chiar pe tot parcursul anului la Sankt Petersburg. Am avut turiști care au venit și în ianuarie și nu au plecat deloc dezamăgiți. De fapt priveliștile de iarnă ale Sankt Petersburgului sunt și ele deosebite în felul lor. Desigur, nopțile albe sunt un regal în sine, să vezi cerul multicolor, luminat permanent două luni de zile este ceva deosebit. Iarna în Sankt Peterburg te întoarce înapoi în timp, într-un roman de Dostoievski, dar cu mai mult optimism și din punct de vedere al bugetului, da, eu consider că se poate odihni și în Rusia pe un buget rezonabil. Într-adevăr este mai scump în orice caz, decât o destinație occidentală sau europeană clasică, pentru că nu avem de exemplu legături de zbor. Zborurile sunt mai scumpe, ceea ce crește un pic bugetul, dar dacă ar fi să ne raportăm de exemplu la o noapte de hotel, în extrasezon putem găsi o noapte la hotel, în cameră dublă la patru stele, de la 50 de euro. Pe timpul nopților albe, adică vârful sezonului, prețurile pentru o noapte de cazare pornesc de la 120 de euro.

LC: Cât ar trebui să stea un turist în Sankt Petersburg și cât ar costa?

AV: Cinci zile ar fi ideal. Patru zile, atât durează programul turistic clasic, pentru ca eu să pot să prezint toate obiectivele majore ale Sankt Petersburgului și ale vecinătăților orașului. Dacă pot să enumăr câteva: trebuie să vizităm neapărat Mănăstirea Mântuirii pe Sânge, din centrul Sankt Petersburgului. Este catedrala aceea multicoloră cu turnulețele încrucișate. Este unul dintre obiectivele la care merg prioritar. Catedrala Sfântului Isaac, Ermitajul –cum am putut să nu-l menționez?, Ermitajul trebuie vizitat, iar asta durează vreo patru – cinci ore. După aceea, Pergoful, Palatul Ecaterinei din Satul Imperial. De aceea programul turistic durează vreo patru zile pentru ca turiștii să se familiarizeze cu tot patrimoniul turistic și cultural, iar apoi o zi două libere ar fi cel mai recomandat, în cazul în care își propun să meargă la teatru sau la un spectacol folcloric, să își cumpere suveniruri.

LC: Spune-ne și de bani!

AV: Dacă este în mijlocul sezonului sau dacă este în extrasezon. În extrasezon cred că ne putem orienta undeva la 500 de euro de persoană, iar în sezon de la 900 de euro de persoană, incluzând cazare, transport, programul turistic.
17388923_10154373674316592_8965823834024076061_o

LC: Te-am văzut de curând într-o fotografie cu doamna Corina Martin. A fost un târg de turism la Moscova, spune-ne cum a fost. Știu că există și o colaborare între Constanța și Sankt Petersburg. De când datează ea și ce ați pus la cale? I-ai făcut doamnei Martin și o invitație în orașul în care locuiești acum…

AV: Da, am încercat să mă folosesc de oportunitate… Îi urmăresc doamnei Martin activitatea de mult timp și știind că o să participe la expoziția de la Moscova, am invitat-o în Sankt Petersburg, să vină într-o vizită de lucru, să vadă oportunitățile orașului Sankt Petersburg și împreună să promovăm ideea turismului rusesc în România sau a turismului românesc în Rusia. Așadar, ne-am întâlnit la expoziția din Moscova, iar apoi am venit în Sankt Petersburg, ne-am întâlnit aici cu oficiali ai primăriei, de fapt ai guvernului local, ne-am întâlnit cu viceguvernatorul. Au fost discuții foarte pozitive cu biroul de informare turistică al lor, care este un fel de organ de stat sinonim al Asociației Litoral Delta Dunării. Rezultatele au fost bune, iar toate acestea vin în pregătirea unui eveniment pe care abia îl aștept să aibă loc și pe care încerc să-l promovez cât mai activ în Constanța, este vorba despre sărbătorirea celor 10 ani de colaborare între orașul Sankt Petersburg și Constanța. Acum 10 ani s-a încheiat un acord de prietenie și colaborare, a fost o delegație din partea Primăriei Constanța, care a venit la Sankt Petersburg, a semnat un acord de înfrățire, iar acum, în această toamnă, va avea loc jubileul acestui eveniment și se organizează o săptămână a Constanței. Doresc să aduc cât mai mulți oameni, să ne pregătim pentru ca această săptămână să fie serbată corespunzător, să ne reprezentăm frumos aici și poate va fi o platformă potrivită pentru a demara fluxul de turiști din Rusia spre Constanța.

LC: Au fost, din păcate, de curând atacuri teroriste în Sankt Petersburg. Crezi că turiștii s-ar putea speria de acest lucru? Au fost și victime și răniți… Ai fost pe acolo?

AV: Am fost în oraș, nu m-au atins evenimentele nefericite pe mine și pe prietenii mei. Într-adevăr, vorbim despre evenimente tragice… Sper să nu fie intimidați turiștii, la fel cum nu sunt intimidați nici cetățenii Sankt Petersburgului. Cu ocazia aceasta, doresc să transmit și condoleanțe pentru Consulatul General al Federației Ruse din Constanța. Ceea ce consolează cetățenii Sankt Petersburgului este într-adevăr că reacția lor a fost una stoică, una curajoasă, una calmă și momentul de criză se pare că a trecut. A fost un moment de confuzie, apoi s-au mobilizat foarte repede cetățenii și se pare că totul a revenit la normal.
RUSSIA-METRO-BLAST
LC: În 2010 ai fost și la Moscova, când tot așa a avut loc un atentat.

AV: În 2010 era primul meu an în Rusia, eram la Moscova, iar atacurile acelea care au avut loc tot într-un metrou erau chiar pe traseul meu. M-au impresionat foarte mult. Țin minte și acum solidaritatea cu care s-au unit cetățenii Rusiei. Țin minte mijlocul peronului de la metrou, care era un pat imens de flori și am fost impresionat chiar foarte profund și același lucru s-a întâmplat și acum în Sankt Petersburg. Cetățenii s-au solidarizat, este un fel se sobrietate prieteneacă, unită, eset un spirit impresionant, într-adevăr în acest oraș, care alină puțin suferința și conduce doliul acesta.

Discuții

comments