DISTRIBUIȚI

Din ruină, în muzeu. Școala veche din Hârșova care a adăpostit prima bibliotecă și primul muzeu regional al Dobrogei, va fi restaurată. Clădirea ridicată sub stricta supraveghere a arhitectului Anghel Saligny și inaugurată în anul 1904 în prezența regelui Regele Carol I este o bijuterie arhitecturală, din păcate, lăsată mult timp în paragină. Abia după ce își va recâștiga strălucirea de odinioară, aici vor fi  mutate toate piesele de patrimoniu găzduite în prezent de Muzeul Carsium din Hârșova, o clădire neîncăpătoare pentru întregul tezaur.

Școala Veche „Vasile Cotovu” din Hârșova a fost construită la începutul secolului XX și este monument de arhitectură de importanță regională. Mai bine de zece ani, profesorul, dar și muzeograful Nicolae Constantin, a bătut la toate porțile pentru a strânge banii de renovare. După 10 ani a reușit, în colaborare cu bulgarii, să atragă fonduri europene în valoare de 2 milioane de euro. În zilele următoare se va semna contractul de finanțare.

Este într-adevăr o mare realizare, este a patra tentativă pe care o știu eu în ultimii 10 ani de restaurare a acestui imobil. Este o cladire emplematică. Clădirea se leagă de activitatea neobosită a unei familii de cărturari de la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, este vorba despre familia Cotovu Ioan și Vasile Cotovu. În această clădire au învățat zeci de generații, aici s-a aflat sediul primului muzeu din Dobrogea – „Muzeul regional al Dobrogei” – și o bibliotecă care la 1879 avea peste 5.000 de volume”, a declarat pentru Radio Constanța muzeograful Nicolae Constantin.

Clădirea avea nu doar 8 săli de clasă de dimensiuni foarte mari, ci și o bibliotecă cu peste 5 mii de volume și un prim muzeu regional de istorie și arheologie cu peste 15 mii de piese valoroase. Nu întâmplător la inaugurare a venit și Regele Carol I.

Au sosit navele militare, membrii Guvernului, după care a sosit canoniera în care se afla familia regală, Regele Carol I, Regina Elisabeta, principii și au fost întâmpinați în port, s-au tras salve de tin”, a completat muzeograful.

Dacă această clădire va fi transformată într-un centru multicultural va fi un câștig pentru tot ceea ce înseamnă arheologia dobrogeană, ne spune directorul interimar al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Traian Cliante.

Dincolo de amintirea lui Cotovu care a făcut eforturi mari pentru cultura zonei respective, acel centru cultural va include pe de o parte un muzeu, o bibliotecă, un depozit, eventual niște laboratoare de restaurare”, a declarat pentru Radio Constanța Traian Cliante, directorul interimar al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

La sfârșitul lui 2018, atunci când se preconizează finalizarea lucrărilor de refacere a școlii vechi, toate piesele din actualul Muzeu Carsium vor fi aduse aici și expuse publicului larg.

Discuții

comments