DISTRIBUIȚI

Una dintre cele mai pitorești zone din Nordul Dobrogei se află la Ciucurova, unde imensele păduri de tei se îmbină perfect cu pajiștile care nu își pierd verdeața nici când soarele e foarte arzător. Localitatea are denumire turcească și înseamnă casa dintre dealuri sau satul dintre dealuri. E locul perfect pentru creșterea albinelor. Comuna reprezintă cea de-a doua zonă meliferă a Dobrogei, după cea de la Luncaviţa. 

Sătenii din Ciucurova şi localitățile învecinate, Fântâna Mare și Atmagea se numără printre cei mai iscusiţi apicultori din Dobrogea. În urmă cu câțiva ani și-au modernizat stupinele cu fonduri atrase de la Uniunea Europeană. La Ciucurova există un centru de colectare a mierii, dar și un punct de comercializare a produselor realizate pe bază de miere, propolis, lăptișor de matcă. Pentru că au etichetă bio, cele mai multe dintre produse ajung în Europa de Vest. Multe dintre ele au fost cumpărate pentru a fi făcute cadouri de Paşti, pentru că au proprietăți și recomandări terapeutice diverse, pentru toate vârstele.

Printre sortimentele de miere produsă la Ciucurova se numără: polifloră, de tei, de salcâm, de coriandru, de rapiță, de floarea soarelui, de mană. Cea mai cunoscută dintre toate sortimentele de miere este cea polifloră. Se obține din nectarul mai multor flori și are culoarea galben-roșiatică. Pentru că adună nectarul de pe sute de plante medicinale, împrumută din proprietățile lor terapeutice și poate fi folosită în scopuri antiseptice, calmante, diuretice, laxative .

Pentru a scăpa de insomnie, de afecțiuni respiratorii sau neurologice se recomandă consumul mierii de tei. Apicultorii din Ciucurova o realizează fluidă, vâscoasă sau cristalizată. Pădurea de tei de la Ciucurova îi ajută să devină faimoși. Sunt faimoși și prin mierea de mană, singura miere naturală din țara noastră care nu este produsă de albine din nectarul florilor. Ea se realizează în zonele de pădure de conifere sau de foioase. Albinele colectează seva direct de la suprafața frunzelor ori lăstarilor tineri sau recoltează zaharurile pe care le lasă pe frunze anumite insecte, numite afide. Mierea de mană este de culoare închisă, pentru că are un conținut bogat în substanțe minerale. Are un gust ușor caramelizat și este recomandată în osteoporoză si afecțiuni articulare, în tratarea rahitismului la copii, la refacerea imunității, în vindecarea anumitor boli infecțioase, ale intestinului gros si pentru eliminarea toxinelor din organism.

Un reportaj-interviu realizat de Liliana Fustanela

Discuții

comments