DISTRIBUIȚI

Constănțenii amatori de teatru au ocazia, mâine seară, de la ora 19:00, să ia parte la un nou „Dineu cu proști“ alături de doi dintre cei mai mari actori contemporani, Horațiu Mălăele și Ion Caramitru.

Piesa se joacă pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanța. Prețul unui bilet pornește de la 100 de lei.

„Dineu cu proști“ este o piesă de teatru veșnic actuală. În primul rând prin calitatea scriiturii și, fără doar și poate , grație transparenței acțiunii, ușor de adaptat în orice societate posibilă.

Personajul principal este un mare naiv, el face parte din familia personajelor etalon ce au fost întruchipate de mari artiști ai tuturor timpurilor. Ceea ce creează deliciul acestei piese este confruntarea între cinismul declarat susținut de suficiența celor care cred că reprezintă miezul societății și oamenii simpli, retrași, inteligenți, dar timizi, potențial creatori, care se trezesc față-n față cu situații limită.

Putem și râde la acest Dineu,dar și ascundem un plâns discret atunci când ne dăm seamă că superioritatea morală, în lumea noastră, e asigurată de oamenii curați, cinstiți, simpli și generoși.Râsul declanșat și ironia bufă reprezintă aspectele tonice ale acestei confruntări.Râdem cu poftă și ne bucurăm că dreptatea are ultimul cuvânt.Prostul piesei, care stârnește hohote de râs în final, se dovedește a fi chiar acela ce se crede superior și de nezdruncinat.

Putem spune că e vorba de o comedie amară, dar în același timp sunt convins că plecăm acasă marcați de un binecuvântat catharsis comic.

Concluzia piesei ne descrețește fruntea si ne permite să-l îmbrățișăm pe cel naiv și sărac, adică pe Francois Pignon.Celelalte personaje sunt fiecare reprezentante ale lumii de azi în toate dimensiunile ei, toate însă complet supuse conflictului principal și tensiunilor create între cei doi eroi – Pierre Brochant și Francois Pignon.

Discuții

comments