DISTRIBUIȚI

Comandantul ucrainean al unei nave sub pavilion Togo, abandonată de armatori la începutul acestui an, după ce a fost reţinută de autorităţi în Portul Constanţa Sud Agigea, a murit aseară, la bord aflându-se alţi 11 navigatori care sunt neplătiţi de la sfârşitul anului trecut şi având la un moment dat probleme cu apa şi cu alimentele, informează presa centrală.

Comandantul navei străine Geo Star sub pavilion Togo, ce era reţinută din ianuarie în Portul Agigea, a murit la bordul vasului. Ucraineanul Yuriy Tsaruk avea 62 ani.

Nava Geo Star sub pavilion Togo a fost reţinută în data de 31 Ianuarie 2017 de Port State Control cu deficienţe majore în ceea ce priveşte Convenţia Maritimă a Muncii Geneva 2006 (MLC 2006). Din momentul reţinerii navei, armatorii au abandonat practic vasul-cargo construit în 1980, de capacitate 2.500 tdw, lăsând echipajul format din 12 navigatori – 11 din Ucraina şi unul din Rusia – la voia întâmplării. Salariile navigatorilor nu au mai fost plătite din luna decembrie, iar apa şi alimentele s-au terminat în cele din urmă. Agentul navei a alimentat nava cu apa şi alimente, dar salariile nu au fost achitate, astfel că presiunea materială era enormă pe navigatori şi pe familiile acestora.

La solicitarea echipajului şi cu aprobarea Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor (ITF) cu sediul la Londra, vineri, 28 aprilie, a fost introdusă acţiunea în instanţă pentru recuperarea salariilor navigatorilor, acţiune care se va desfăşura în conformitate cu legislaţia internaţională şi cea naţională. Asiguratorul navei din punct de vedere MLC 2006 este un club rusesc care nu şi-a îndeplinit obligaţiile din contractul semnat cu armatorii.

„Dar viaţa dusă pe această navă şi greutăţile de la bord au început să facă victime. Cu multă durere în suflet anunţăm că Yuriy Tsaruk, comandantul navei, nu a mai putut face faţă greutăţilor şi problemelor psihice care îl frământau şi a încetat din viaţă astăzi la ora 19.03 oră locală, după ce o echipă de pe salvarea sosită la faţă locului a încercat timp de mai bine de 45 de minute să îl resusciteze, însă inima comandantului a cedat“, a declarat Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor şi reprezentantul ITF în România.

Despre moartea comandantului Tsaruk au fost anunţate autorităţile române, precum şi Ambasada Ucrainei de la Bucureşti care va informa familia acestuia. Comandantul navei era în vârstă de 62 de ani şi locuia în Ismail, Ucraina. Comanda vasului Geo Star a fost preluată de secundul navei.

Discuții

comments