DISTRIBUIȚI

Aproape 500 de copii au cântat și dansat pe scena amplasată în mijlocul terenului de fotbal din cadrul Bazei Sportive Unirea din comuna tulceană Casimcea, unde s-a desfășurat duminică 7 mai 2017, cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Concurs de Folclor: „Cununa dansului și Portului Popular Dobrogean“.

Au participat 13 ansambluri și formații coregrafice din județul Tulcea. „Doina Casimcei”, din comuna gazdă, un ansamblu format din 70 de elevi a deschis manifestarea. Au urmat pe scenă: „Hora Pleșoaiei”din Dăeni, „Peștișorii aurii”din Jurilovca, „Altițe dobrogene”din Jijila, „Ghiocel de la Luncavița”, „Plai de dor” de la Niculițel, „Egreta” de la Tulcea, „Golovița”de la Ceamurlia de Jos, Formația de dansuri populare a Școlii Gimnaziale„Nichifor Ludovig” din Niculițel, „Mlădițe dobrogene” din Văcăreni, „Nuferii deltei” din Nufăru și „Dorulețul” din Tulcea.


Organizatori: Inspectoratul Școlar, Palatul Copiilor, Consiliul Județean Tulcea, Primăria Casimcea, Primăria Tulcea și Ansamblul Artistic Baladele Deltei.

Președintele juriului, directorul Ansamblului Baladele Deltei din Tulcea, Ștefan Coman spune că la ediția din acest an s-a reușit ca toate ansamblurile să vină îmbrăcate în costume populare tradiționale, iar suportul muzical pe care au evoluat, a fost asigurat din fericire, doar cu orchestră și nu cu orgă cum se întâmpla frecvent până anul trecut.

„Manifestarea s-a desfășurat pentru a doua oară la Casimcea, pentru că aici, a găsit sprijin local, prin primarul Gheorghe Țilincă. Folclorul a plecat de la sat și nestematele culturii tradiționale românești trebuie să se întoarcă în vatra satului”, a completat Ștefan Coman. Ediția viitoare se va desfășura acolo unde comunitatea locală va oferi sprijin financiar.

Invitați în recital, la final de festival: Dinu Iancu Sălăjanu, Veta Biriș și Grupul Instrumental „Țara Silvaniei”au făcut ca participanții la festival, dar și sătenii, să încingă hora pe gazonul verde din Casimcea.Un reportaj despre această manifestare veți auzi astăzi, în emisiunea:„Seri de cântec românesc”realizată de Liliana Fustanela, după știrile orei 19.00.

Discuții

comments