DISTRIBUIȚI

Doar opt minute magice. De atât are nevoie artista Diana Surge, din Constanța, pentru a picta în săpun lucrări unice în lume. Nicio secundă în plus sau în minus pentru că atât durează procesul de saponificare, ne spune artista. Nuduri sau peisaje marine prind viață prin culori vii, obținute din plantele culese de ea. Diana Surge se pregătește acum pentru o expoziție în Franța.

O dimineață de mai, un cireș cu fructe abia ieșite din floare și doi căței curioși de atâta zarvă. Este decorul în care am cunoscut-o pe constănțeanca Diana Surge, primul artist din lume care a realizat picturi în săpun. A fost o întâlnire în care am putut asculta povestea săpunului transformat în operă de artă.
22b3841d-ffc9-44bf-aae4-2f4aa0db30ac
„După foarte multe încercări am reușit să aplic o tehnică de a picta în săpun folosind culori organice, pot aștepta și șase luni și un an pentru o culoare, în funcție de complexitatea ei, culorile sunt organice, realizate din plante și alge marine, săpunul este organic total“, dezvăluie Diana Surge, pictor în săpun.

Pictura în săpun nu poate dura mai mult de 8 minute,atât cât este procesul de saponificare, dar cât de intens le trăiește un artist săpunar, ne spune Diana.

„Cum le trăiesc, este puțin spus… trăiesc! Sunt cele mai intense minute posibile! Sunt 8 minute în care, efectiv, închid ochii și mâna lucrează, înseamnă pasiune și, pesemne, și ceva dat, de acolo, de Sus“, mai spune artista.

Diana Surge a moștenit toate secretele preparării săpunului de la bunica sa, încă din copilărie. Dar a vrut să ridice obișnuitul săpun la rang de artă, prin pictură. Și, a reușit.
b7891d9f-90ae-4a75-95c1-67e6f4859dbb
„Este viața mea, deci eu nu pot să exist altfel, la ora actuală și până mor, n-o să exist decât făcând săpun! Asta sunt, o săpunăreasă, nerecunoscută în țară, pentru că nu există meseria, și sper să nu mor cu oful ăsta în inimă, sper să introduc meseria de săpunar în România. Expun pe un site de artă, este singurul site de artă care, pentru mine, a și introdus pictura de săpun ca artă, Artmajeur.com, acolo criticii, ceilalți artiști … păreri foarte bune“, a mai afirmat Diana.

Acum, artista Diana Surge pregătește o expoziție în Franța cu picturile sale în săpun, cele mai multe dintre ele nuduri și peisaje marine.

Un material realizat de Silvia PASCALE

Discuții

comments