DISTRIBUIȚI

Cucul pestriț, o pasăre specifică zonei mediteraneene, a fost văzut pentru prima oară în România, a informat Societatea Ornitologică Română, prin intermediul unui comunicat.

Observația ornitologică i-a aparținut lui Rolf Nessing, membru al unui grup de turiști germani care vizitau Dobrogea pentru birdwatching, pe 6 mai. Două zile mai târziu, o echipă de ornitologi români a pornit în căutarea păsării.

„Eram un grup de patru persoane: Szabo Jozsef jr., Ambrus Laszlo, Sebastian Bugariu și cu mine. Ne-am împărțit în echipe de doi și am cercetat valea râului Vistorna, o echipă a plecat în aval, în timp ce cealaltă echipă căuta în amonte. Inițial, am auzit pasărea de la distanță, dar am crezut că este chemătoarea (sunetul folosit de colegi pentru a stimula pasărea) colegilor care, înțelesesem eu, căutau pasărea pe malul opus al pârâului, când de fapt ei căutau în avalul pârâului. După reunirea grupului și clarificarea situației, ne-am întors la locația unde auzisem cântecul și după aproximativ cinci minute pasărea a fost regăsită”, a povestit directorul de conservare al Societății Ornitologice Române, Ciprian Fântână.
Great-Spotted-Cuckoo
Cucul pestriț preferă zonele deschise cu tufișuri și pâlcuri de vegetație. Parazitează mai ales cuiburile de coțofană, cărora masculii le distrag atenția, în timp ce femela își depune ouăle în cuibul lor.
Clamator_glandarius_copy
Spre deosebire de cuc, puii cucului pestriț nu aruncă din cuib ouăle speciei gazdă, dar cerșesc hrana mult mai zgomotos și au prioritate la hrănire. Mai mult de atât, puii de cuc pestriț sunt și apărători ai cuibului gazdă: specia secretă o substanță urât mirositoare care alungă pisicile și alți prădători de la cuib.

„Pasărea este mai mare decât cucul pe care îl știm toți, atinge 39 de centimetri în lungime, și are un moț care îl evidențiază clar. Sunetul pe care îl emite seamănă foarte bine cu sunetul emis de un juvenil de ciocănitoare, nu cu clasicul ‘cu-cu’ emis de specia comună din România — Cuculus canorus. Migrația spre Africa are loc în lunile iulie și august. Anul trecut, pasărea a fost semnalată și în partea bulgară a Dobrogei”, a menționat Societatea Ornitologică Română.

Anunțul a fost făcut acum două zile, pe 10 mai, de Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare.

Discuții

comments

Lasă un răspuns