DISTRIBUIȚI

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța, roagă potențialii donatori din orașul și județul Constanța indiferent de grupa sanguină să se prezinte la sediu pentru a dona.

„Avem nevoie, în special de grupe cu Rh negativ (O neg, A neg, B neg, AB neg)“, se specifică într-un comunicat oficial al Centrului de Transfuzii Constanța.

În această perioadă a crescut numărul urgențelor transfuzionale, iar numărul celor care donează sânge a scăzut.

Pacienți cu boli grave, copii și adulți, au nevoie de tratament transfuzional; fără ajutorul donatorilor de sânge, nu li se poate asigura acest tratament.

Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18-65 ani, cu greutatea peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită,TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă.

Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă și neurologice.

Cu trei zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice!

În ziua donării se recomandă un mic dejun ușor și minim 500 ml lichide.

Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază la cerere de:

– 7 tichete de masă pentru produse alimentare;
-o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, scutire de la frecvență în ziua donării în cazul elevilor, studenților și militarilor;
-decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu/ reședința înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge.
-reducere 50% la transportul în comun pentru donatorii din orașul Constanța pentru o perioadă de o lună.

Persoanele care vor să doneze sânge o pot face zilnic, de luni pînă vineri, în intervalul orar 7.30-13.00 la sediul Centrului Regional de Transfuzii, din str Nicolae Iorga nr 85, Constanța.

Pentru informații suplimentare privind donarea de sânge puteți suna la 0241.616.035 sau 0341.180.013 (în intervalul orar 7.30-16.00).

Discuții

comments