DISTRIBUIȚI

Astăzi este Ziua Românilor de Pretutindeni. Oriunde s-ar afla și indiferent de cât de bine s-au acomodat în țara pe care au ales-o în a-și croi o viață mai bună, vor purta mereu în inimă dorul de țara mamă, de tradiții, de părinți și frați, de limba românească. Este un adevăr emoționant pe care ni-l mărturisesc românii plecați la mii de kilometri distanță.

Orice român care pleacă în străinătate are un vis și nu se lasă, indiferent cât de greu i-ar fi, până nu îl împlinește. Unii își doresc completarea studiilor universitare, alții, un venit considerabil pentru a-și ajuta familiile rămase în țară. Vă prezentăm mărturia emoționantă a unui român care a locuit mai bine de 10 ani în Spania. Deși era trecut de vârsta de 45 de ani când a luat drumul spre Madrid, Vasile a învățat limba în timp record, a muncit la diferite ateliere de feronerie, și a dovedit străinilor că vine dintr-o țară de oameni harnici. S-a întors acasă abia atunci când și-a văzut copiii realizați.

„Adevărul e că este foarte greu. Dorul de familie, de soție, de copii te macină zi de zi. Trebuie să fii mereu cu un pas înaintea spaniolilor. Respectul se câștigă numai și numai prin muncă“, este de părere Vasile.

În cealaltă parte a lumii, în Michigan locuiește Octavian, un tânăr de 29 de ani. Când a venit pentru prima oară în America, însoțit de părinți, avea 13 ani. A studiat, apoi și-a construit propria afacere în Țara Tuturor Posibilităților, dar a rămas conectat cu țara sa natală. Aici și-a găsit jumătatea, aici și-a botezat copilul și tot în România își petrece toate concediile.

„La vârsta de 20 de ani mi-am deschis o firmă care se ocupă cu fabricarea și instalarea blaturilor de granit și marmură. Sunt întrebat mereu dacă aș vrea să mă mai întorc vreodată în România. Asta ar însemna să emigrez înapoi în România și s-o iau din nou de la capăt, ceea ce e puțin cam greu. Timp Est de 17 ani, de când sunt plecat din România, am venit în fiecare an în vacanță; pur și simplu simt că trăiesc și acolo și aici. Lucrul acesta mă face să nu îmi fie dor de România“, spune Octavian.

Tot el și-a exprimat și o dorință oarecum ascunsă. Tânărul speră ca într-o bună zi, românii să nu mai simtă nevoia să plece peste hotare pentru a-și găsi fericirea, împlinirea și realizarea materială.

Experiența Americii a trăit-o și Ștefan, un tulcean ambițios, cunoscut pentru hărnicia sa. Când a plecat la muncă în Statele Unite ale Americii s-a gândit la un viitor mai bun pentru copilul său.

„După ce depui mari eforturi poți să îți faci o viață mai frumoasă, dar cu sacrificii mari. Dacă pleci cu toată familia, viața e frumoasă, dar dacă sunt situații în care membrii familiei nu sunt toți la un loc, nu e prea plăcut“, mărturisește Ștefan.

Tulceanul nostru este de părere că este imposibil pentru imigrant să prindă rădăcini puternice în țara sa adoptivă și să nu simtă, măcar din când în când, că ceva lipsește din sufletul său.
Din 2015 Ziua românilor de pretutindeni este marcată în fiecare an în a treia duminică a lunii mai. Tuturor românilor stabiliți în afara granițelor le spunem „LA MULȚI ANI“.

Un material realizat de Silvia PASCALE

Discuții

comments