DISTRIBUIȚI

În fiecare an, pe litoralul românesc al Mării Negre eșuează în medie 100 de delfini. O cifră îngrijorătoare, dar care se menține constantă de cel puțin un deceniu, spun specialiștii de la Oceanic Club. Numărul delfinilor care își pierd viața prinși în plasele pescarilor sau din alte cauze este mai mare în zona costieră a României, decât pe litoralul bulgăresc, mai recunosc reprezentanții ONG-ului din Constanța.

Recent, cinci cadavre de pui de delfin au fost găsite în stare avansată de descompunere pe plaja de la Năvodari. La nici o săptămână distanță, ieri, la Vama Veche și Eforie alți doi marsuini au fost descoperiți zăcând în stare de putrefacție pe plajă.


În toate cazurile menționate, rămășițele mamiferelor au fost ridicate și duse la un laborator de specialitate pentru a fi studiate și pentru a fi supuse unor analize specifice care să indice cauza morții.

Cel mai frecvent, delfinii din Marea Neagră sunt răniți și ajung să-și piardă viața prinși în plasele pescarilor. Trist este și că, pentru a-i elibera din plase, unii pescari taie cozile delfinilor, un act de cruzime ce ar trebui stopat imediat, susțin reprezentanții Mare Nostrum, un alt ONG care poartă de grijă faunei din Marea Neagră.

Există totuși și cazuri în care delfinii sunt salvați de la moarte. În urmă cu doar câteva luni, un tânăr care se plimba pe plaja de la Eforie a zărit aproape de țărm un pui de delfin care plutea în derivă, adus de curenți și care nu părea să se poată redresa pentru a înota înapoi spre larg. Fără să stea pe gânduri, tânărul a intrat în apă și i-a dat o mână de ajutor cetaceului, salvându-i astfel viața.

ONG Mare Nostrum pune la dispoziția populației un număr de telefon ce poate fi apelat permanent de persoane care observă delfini eșuați în zona litoralului românesc: 0241612422 / 0341407432 sau 0763255731 (linie NON-STOP).

Voluntarii organizației sunt gata să intervină pentru a prelua delfinii răniți și pentru a-i transporta la Delfinariul din Constanța, unde să primească asistență medicală de specialitate. De asemenea, ei se ocupă, împreună cu reprezentanții ABADL, și de ridicarea cadavrelor de cetacee găsite pe plaje. Întrucât cauzele morții delfinilor sunt diverse, este necesar ca fiecare mamifer mort găsit să fie autopsiat. Așa se obțin date concrete despre elementele care dăunează acestor viețuitoare și, tot astfel, se pot concepe strategii pentru salvarea delfinilor.

Discuții

comments