DISTRIBUIȚI

Astăzi este Ziua Mondială fără Tutun. Fumatul ucide peste 7 milioane de oameni în fiecare an la nivel mondial, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

În 2010, se înregistrau în România aproape 43.000 de decese premature cauzate de fumat, iar tratarea bolilor asociate fumatului au reprezentat aproape 6% din  cheltuielile de sănătate, bani sustraşi astfel retehnologizării sistemului de sănătate sau  cercetării medicale.

Medicii încearcă pe toate căile să-i determine pe români să renunţe la fumat, iar progrese notabile s-au făcut o dată cu interzicerea prin lege a fumatului în spaţiile publice închise.

Ca urmare, reducerea expunerii la fum a scăzut în restaurante, de pildă, de la 60% la 6%.

Efectele benefice se vor vedea, însă, peste câţiva ani.

Directorul Spitalului de Pneumo-ftiziologie, dr. Elena Danteş, a vorbit în această dimineaţă, la Radio Constanța, despre metodele de renunţare la acest viciu, îndemnându-ne să alegem sănătatea noastră şi a celor din jur.

Există medicație, iar ce mai la îndemână și cea mai puțin toxică este medicația care reprezintă înlocuitorii de nicotină. Ele sunt folosite doar pentru o perioadă de timp ca să ajutăm fumătorul în timp să treacă mai ușor peste simptomele de sevraj. Pentru partea psihologică de dependență psihică este bine să ne adresăm unui psiholog”, a precizat directorul Spitalului de Pneumo-ftiziologie, dr. Elena Danteş, pentru Radio Constanța.

La Constanţa are loc miercuri (31 mai) a IX-a ediţie a „Marşului sănătăţii cu bicicletele”.

Evenimentul promoveaza un stil de viaţă sănătos, prin conştientizarea efectelor daunătoare ale fumatului, alcoolului si drogurilor, dar şi  protejarea mediului, prin utilizarea mijloacelor de deplasare nepoluante.

Discuții

comments