DISTRIBUIȚI

Resturi de medicamente și ierbicide au fost descoperite în sângele broaștelor țestoase verzi din Marea Barieră de Corali, fapt ce ilustrează amploarea poluării oceanelor, au anunțat vineri cercetători australieni citați de EFE.

Cercetătorii au analizat sângele acestor țestoase care trăiesc în largul coastelor Cleveland Bay și Upstart Bay, în statul Queensland, dar și în largul unor insule mai îndepărtate, precum Howicks.

În aceste trei locații din Marea Barieră de Corali, înscrisă în Patrimoniul mondial UNESCO, au fost descoperite resturi a sute de mii de produse chimice.

Cercetătorii au reușit să izoleze resturi de Allopurinol, un medicament împotriva gutei, de Milrinonă, un tratament pentru insuficiență cardiacă, de Izochinolină, un compus folosit în industrie, dar și de Etiofencarb, un insecticid.

Potrivit, oamenilor de știință, expunerea la unele din aceste substanțe poate avea un impact grav asupra broaștelor țestoase, mai ales asupra funcționării ficatului lor.

Cel mai mare sistem de corali din lume, cu o lungime de 2.300 de km, este amenințat de schimbările climatice, dar și de scurgerile de pe terenurile agricole, de dezvoltarea economică și de proliferarea acanthasterelor, animale marine în forma unor spini, numite ‘coroane de spini’ care se hrănesc cu corali.

Sursa – agerpres.ro

Discuții

comments