DISTRIBUIȚI

Birocraţia şi cadrul legislativ care reglementează activitatea unor ministere provoacă blocaje în turism, susţin cei care lucrează în domeniu.

Un exemplu este termenul de câteva luni pentru acordarea vizelor, în timp ce în ţările vecine acestea se dau în doar câteva zile, spune preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea.

„Mă refer la Ministerul de Externe care trebuie să simplifice, să ușureze și, dacă se poate, să acorde vizele mai repede, în contextul în care, în jurul nostru, toată lumea dă vizele în 4-5 zile. Vorbim despre Ministerul de Interne, în interiorul căruia există acest mamut, mă refer la Oficiul de Emigrări, unde sunt ofițeri, care, dacă ei văd că putem să dăm acordul lor în maximum 90 de zile, pentru un anume domn de acolo nu înseamnă în șapte zile, înseamnă în a 90-a zi. La Minsterul Culturii avem mari probleme cu muzeele și cu locațiile acestea, unde te trezești că duminica este închis, că oamenii muncii trebuie să aibă liber duminica, motiv pentru care au un program redus, de la 10:00 la 18:00“, remarcă președintele ANAT, Alin Burcea.

De cealaltă parte, nici să fii investitor în turism nu este uşor, motiv pentru care unii aleg calea evaziunii fiscale, afirmă Adrian Voican, reprezentantul unui touroperator român.

„Haideți să nu-i acuzăm pe oameni că fac turism la negru până când nu le-am deschis toate porțile să facă turism la alb. Fiindcă în momentul în care vrei să obții o autorizație, ești trimis mai întâi să iei din nou autorizație de construcție, de exemplu, ceea ce în România este o adevărată corvoadă. Te lovești de foarte multă birocrație pentru o reautorizare sau pentru obținerea unei autorizații de la ISU. Ideal ar fi să fie mult mai accesibil pentru un antreprenor să fie în regulă cu toate documentele de care are nevoie“, atrage atenția touroperatorul Adrian Voican.

Legea turismului, care ar trebui să fie gata până la 1 iulie, promite să facă ordine într-un domeniu, care ar putea aduce la Produsul Intern Brut mai mult de 2% cât aduce în prezent.

Un material realizat de Monica COMȘA

Discuții

comments