DISTRIBUIȚI

Tema explorării şi exploatării nămolului de la Techirghiol este departe de a fi epuizată.

Comunitatea locală se teme în continuare că nămolul va fi exportat şi resursa secătuită, iar primarul Iulian Soceanu crede că doar un referendum poate schimba lucrurile.

În timp ce continuă semnarea petiţiei online, lansată de Primăria Techirghiol, prin care se cere ca nămolul sapropelic să nu poată fi exportat, firma Formin SA, care a avut o licenţă de explorare este în avizare pentru obţinerea celei de-a doua.

Directorul societăţii, Tiberiu Duma, susţine că sunt dorite investiţii în zonă.

„Formin SA derulează, în marea majoritate, programe de cercetare și nu de exploatare. Încercăm să identificăm resurse sustenabile în care să investim prin cercetare astfel încât să le scoatem în evidență ca și calitate, ca și cantitate, ca și metodă de exploatare și să atragem ulterior investitori. Aducem investitori români și străini care să continue ulterior exploatarea. Un grup de firme german a fost interesat de această oportunitate, iar intenția acestui grup este de a investi în zona turismului, să construiască un hotel, un spa și un centru balneo“, afirmă Tiberiu Duma.

Pe de altă parte, Agenţia Naţionale pentru Resurse Minerale vrea să facă un studiu de specialitate, pentru a stabili condiţiile de calitate a nămolului pentru reintroducerea în lac a cantităţilor optime în vederea regenerării resursei.

Rezultatul studiului se va concretiza într-un act normativ, opozabil tuturor deţinătorilor de licenţe pe acest tip de substanţă minerală – se arată într-un comunicat.

Niciun cuvânt despre cum va fi exploatat efectiv nămolul din Techirghiol.

Cert este că deocamdată licenţa de exploatare nu a fost dată.

Discuții

comments