DISTRIBUIȚI

Germania va experimenta un program informatic de recunoaștere facială în aceasta vară într-o stație de tren din Berlin, înainte de a-l utiliza în anchetele antiteroriste sau criminale, a declarat sâmbătă ministrul de interne, Thomas de Maiziere, citat de AFP.

„Noi dispunem desigur deja de supraveghere video în gări. Dar nu avem posibilitatea, de exemplu, de a introduce fotografia unui terorist urmărit într-un program pentru a declanșa alarma în cazul în care acesta apare într-o gară”, a explicat el pentru site-ul cotidianului Tagesspiegel.

Ministrul conservator, apropiat de cancelarul Angela Merkel, intenționează deci să experimenteze în această vară un astfel de program în mica gară berlineză Südkreuz cu voluntari și are vedere să aplice această tehnologie dincolo de combaterea terorismului.

„Dacă programul se dovedește într-adevăr de încredere, el ar trebui să poată fi utilizat pentru crime grave în alte locuri unde sunt dispuse camere de supraveghere”, a adăugat el, fără să ofere mai multe precizări.

Potrivit Tagesspiegel, o astfel de măsură ar întâmpina puține obstacole juridce, pentru că ea se limitează a ținti suspecți fără a restrânge libertățile trecătorilor care nu sunt vizați de anchetă.

Germania a cunoscut din vara trecută mai multe atentate și o serie de alarme false. Autorul celui mai grav atac comis în 19 decembrie 2016 într-un Târg de Crăciun la Berlin a putut să scape cu un autobuz, iar apoi cu un tren, străbătând mai multe frontiere înainte de a fi ucis de poliție într-o gară din Milano (Italia).

Sursă: Agerpres

Discuții

comments