DISTRIBUIȚI

Producția Chile-Franța „Zona liberă“, de Georgi Lazarevski, a câștigat duminică seara marele premiu al celei de-a VI-a ediții a Festivalului internațional de film despre mediu și oameni Pelicam.

Câștigătorul marelui premiu în valoare de 2.000 de euro, oferit de Primăria municipiului Tulcea, a fost anunțat de Andy Bichlbaum, unul dintre cei doi activiști ai „Yes Men“, care, alături de artistul Ion Barbu, au fost membri ai juriului secțiunii Lung-metraje a festivalului.

„Îmi place energia acestui festival. Mă face să-mi doresc să realizez și mai multe filme. Este o onoare să primesc acest premiu din partea juriului, pentru că vă cunosc foarte bine activitatea artistică și cea de activiști“, a declarat Lazarevski, în timpul ceremoniei de premiere.

Primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, a anunțat că intenționează ca, anul viitor, valoarea marelui premiu să fie majorată la 3.000 de euro.

„Planeta Petrila“, regizat de Andrei Dăscălescu, a câștigat secțiunea Black Sea Docs, dedicată documentarelor realizate de artiștii din statele riverane Mării Negre. Premiul constând în servicii de post-producție pentru următorul film al regizorului, în valoare de 3.000 de euro, a fost ridicat de personajul principal al peliculei, artistul Ion Barbu.

„Tot meritul aparține regizorului. A fost un travaliu lung, de patru ani, al acestuia. Eu mă simt în altă lume, fiindcă nu am participat niciodată la un festival de film, dar după reacția dumneavoastră (a publicului, n.red.) îmi dau seama că a fost rolul vieții mele“, a declarat Ion Barbu, citat de Agerpres.

Premiul secțiunii de scurt-metraje a festivalului, în valoare de 500 de euro, a fost împărțit de filmele ‘Frontiera invizibilă’, regizat de Nico Muzi și Nicolas Richat, și ‘Pescuit’, regizat de Pablo Alvarez-Mesa, Fernando Lopez Escriva.

De asemenea, premiul secțiunii ‘Fresh Perspectives’, în valoare de 500 de euro, a fost câștigat de pelicula ‘Semințe: Povestea nespusă’, regizată de Jon Betz și Taggart Siegel.

Festivitatea de premiere a Pelicam 2017 s-a încheiat la Teatrul ‘Jean Bart’ cu proiecția filmului ‘În căutarea tăcerii’, regizat de Patrick Shen.

Ultimele proiecții din cadrul celei de-a VI-a ediții a singurului festival internațional de film despre mediu și oameni din România au avut loc pe faleza Dunării, unde a fost prezentată pelicula ‘Planeta Petrila’, și în campingul amenajat pe malul lacului Ciuperca, unde a fost prezentat filmul ‘Destin șerpuit’, de Avi Belkin.

Pelicam 2017 s-a încheiat la Casa Avramide cu un concert susținut de trupa Partizani.

Festivalul Pelicam a fost organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, al Primăriei Municipiului Tulcea, al Institutului Cultural Român și al Consiliului Județean Tulcea, în parteneriat cu Organizația Internațională a Francofoniei, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Institutul Francez și Institutul Goethe București.

Discuții

comments