DISTRIBUIȚI

Muzeul „Ion Jalea“ din Constanța, printre puținele din țară dedicate exclusiv lucrărilor de sculptură, și-a deschis din nou porțile turiștilor, de data aceasta, într-o nouă prezentare. Nu doar că au fost schimbate ferestrele de termopan, instalația termică sau sistemul de iluminat, ci au fost aduse din depozit opere de patrimoniu, semnate de sculptorul dobrogean Ion Jalea, care nu au mai fost expuse până acum. Vorbim în special despre acele lucrări din gips, printre care „Sfântul Gheorghe ucigând balaurul“, „Hercule, doborând centaurul“, îngeri, dar și nuduri. Sunt creații speciale pe care artistul originar din Casimcea le-a modelat cu mâna dreaptă, singura care i-a rămas după rănile suferite în Primul Război Mondial. Tocmai aceste sculpturi din gips poartă întreaga vibrație a artistului.

„Facem o altă dinamică expozițională, am scos din depozit lucrări noi, fondul nostru Jalea este mult mai mare decât cel pe care îl prezentam, iar cei care cunosc muzeul nostru vor vedea foarte multe schimbari, așa incât omul, în momentul în care iese din acest muzeu să fie edificat în privința operei acestui mare sculptor de origine dobrogeană, contemporan cu Brâncuși. Toată această operă s-a facut de catre un om care si-a pierdut brațul stâng în Primul Razboi Mondial, dar nu a renunțat la sculptură, a practicat-o nu doar ca vocație, ci și ca necesitate de zi cu zi“
, dezvăluie istoricul de artă Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanța.


La eveniment a participat și istoricul de artă Ioana Vlasiu.

„Nu numai pentru dobrogeni mi se pare un eveniment, ci pentru viața muzeistică și artistică din toată țara. E un prilej excepțional pentru oricine vrea să înțeleagă ce este sculptura, cariera și dificultățile unui artist, zonele lui de interes“, este de părere istorcul de artă Ioana Vlasiu.

Constănțenii au declarat că așteaptă acest moment al redeschiderii de mult timp și că sunt încântați de noua prezentare. Prețul lucrărilor de restaurare s-a ridicat la 500.000, iar suma a fost acordată de Consiliul Județean Constanța.

„Trebuie să recunosc deschis că așa cum arată acum, curat, este o minune și mă bucur că s-a întâmplat această restaurare. O merita Ion Jalea, o merita Constanța, o merita Dobrogea“, spune unul dintre primii vizitatori care au trecut pragul muzeului după restaurare.


Lui Ion Jalea i-a plăcut să redea, în special, chipul personalităților românești în lucrări precum statuia lui Spiru Haret, dezvelită în 1935 în București, din marmură de Carrara sau bustul lui Mihai Eminescu, amplasat în 1943 în Parcul Cișmigiu. Interesant de știut este faptul că, în perioada comunismului Ion Jalea a fost considerat a avea origini sănătoase motiv pentru care nu cade pradă epurărilor masive. Mai mult decât atât el reușește să sculpteze, cu succes, în tonul epocii. Nu întâmplător, în 1955 a devenit membru al Academiei Române și a avut parte de onoruri, tot restul vieţii. A decedat la vârsta 96 ani, în noiembrie 1983.

Un material realizat de Silvia PASCALE

Discuții

comments