DISTRIBUIȚI

Stocurile de calcan din Marea Neagră sunt în pericol.

Sustenabilitatea populaţiilor ar fi asigurată dacă braconajul va fi eradicat complet, a declarat directorul general al Institutului de Cercetare Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“, dr. Siminon Nicolaev.

La Institutul de Cercetare din Constanţa se desfăşoară zilele acestea cea de-a 6-a reuniune anuală a Grupului de Lucru al Comisiei Generale pentru Pescărie de la Marea Mediterană şi Marea Neagră.

Vorbim de o întâlnire anuală a specialiştilor, cu scopul de a identifica problemele activităţilor pescăreşti şi de a gestiona capturile de calcan.

Cu această ocazie, directorul general al Institutului, Simion Nicolaev, a vorbit şi despre pericolul braconajului:

„Avem un plan de acțiune pentru partea de braconaj, care presupune mai multe mijloace. Prima acțiune este licențierea navelor care pescuiesc pe fiecare specie. La calcan nu are voie să percuiască oricine, ci numai navele licențiate. Există un sistem de port control, navele care ies la pescuit să fie controlate și intră în același loc de debarcare. Noi facem evaluări anuale, rechinul și calcanul sunt supraexploatate, nu trebuie să mărim captura, iar celelalte specii sunt în limita stocurilor pe care noi le evaluăm și am stabilit și captura total admisibilă pentru fiecare specie în parte“, afirmă directorul general al INCDM, dr. Simion Nicolaev.

Institutul Naţional de Cercetare Marină „Grigore Antipa” face anual evaluări la speciile de rechin şi calcan.

Dr. Simion Nicolaev este de părere că soluţia pentru salvarea speciilor periclitate stă în stabilirea unei aşa numite ‘foi de parcurs’, ce trebuie adoptată de toate statele riverane, cu măsuri clare pentru punerea oficială sub control a pescuitului ilegal, la Marea Neagră.

Discuții

comments