DISTRIBUIȚI

Siguranţa cetăţeanului în mijloacele de transport în comun poate fi pusă în pericol, fie de hoţi în aglomeraţie, fie de persoane recalcitrante.

Pe unele dintre liniile de maxi taxi s-au montat camere de supraveghere, spune directorul comercial al unei companii de transport persoane, care operează pe ruta Constanţa – Năvodari, Remus Totoloş.

„Noi încercăm să evităm aglomerația, prin faptul că am sporit numărul de microbuze la orele de vârf. De asemenea, vrem să evităm să transportăm călătorii în picioare, iar atunci, evident, se reduce și riscul apariției hoților din buzunare. În altă ordine de idei, pe linia 23 s-au montat camere de luat vederi cu ajutorul cărora noi verificăm cât de des putem ce se întâmplă în timpul curselor. Nu am primit reclamații privind furturi“, a spus, pentru Radio Constanța, directorul Remus Totoloș.

La RATC situaţia stă diferit. Dacă în urmă cu câţiva ani, călătorii se confruntau cu hoţii de buzunare, acum problema este vandalizarea autobuzelor.

„Este vorba despre siguranță, dar și despre faptul că se călătorește numai cu documente de transport în perfectă stare. Călătorii trebuie să aibă asupra lor titluri de călătorie valabile. Această acțiune se va desfășura în viitor aproape zilnic, de către Poliția Locală. Nu va fi anunțată prin mass-media, iar acțiunea se va desfășura prin oprirea autobuzului între stații și controlarea tuturor călătorilor“, anunță directorul de exploatare al RATC, Marius Brătulescu.

Turiştii, care aleg să folosească taxiul, este bine să ştie cum să-i deosebească pe taximetriştii autorizaţi de cei fără licenţă, care practică tarife mai mari.

„În primul rând, obligativitatea fiecărui taximetrist este să aibă scris pe portieră, deasupra tarifelor, numele dispeceratului. La ora actuală sunt doar șase dispecerate. Am văzut că au apărut acum și niște numiri fantomă și care au tarife ce sunt scrise cu caractere de culoare roșie, dar dacă nu scrie numele dispeceratului pe portieră, nu există certitudinea că este un taximetrist autorizat“, a explicat președintele Camerei Taximetriștilor din Constanța, Lică Neagu.

Poliţia Locală desfăşoară periodic acţiuni de verificare a mijloacelor de transport în comun din Constanţa.

Noile autobuze, care vor sosi la momentul transformării RATC în societate comercială, vor fi dotate cu camere de supraveghere.

Un material realizat de Adrian BĂNCILĂ

Discuții

comments