DISTRIBUIȚI

Nămolul sapropelic din Lacul Techirghiol rămâne în continuare motiv de dispută.

Firma, care a făcut explorări într-un sector al lacului, consideră că rezultatele sunt secrete, deci nu le va face publice.

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Aurel Gheorghe, a declarat că studiile efectuate de Formin S.A. nu pot fi date publicităţii, dar pot fi declasificate în anumite condiţii.

„Datele de cunoaștere sunt proprietatea statului român prin Agenția Națională pentru Resurse Minerale. Există niște informații tehnice care se referă la rezerve, care sunt documente clasificate, pe lege, în categoria secretului de serviciu“, afirmă președintele ANRM, Aurel Gheorghe.

Prezent la dezbaterea publică de ieri, pe tema exploatării nămolului, deputatul USR Cristian Ion a declarat pentru Radio Constanţa că va cere desecretizarea documentelor, care fac referire la nămolul sapropelic din lacul Techirghiol.

„Locuitorii din zonă mai ales trebuie să știe care este situația cu acest lac. Nu cred că sunt niște secrete atât de extraordinare ce trebuie ținute sub lacăt. Îmi voi exercita atribuțiile pentru a solicita desecretizarea acelor informații legate de lacul Techirghiol“,a precizat deputatul USR Cristian Ion.
c6a30ebc-0b30-4860-a431-69bde050e648
Reprezentanţii firmei care intenţionează să exploateze nămolul din lac nu au fost prezenţi la dezbaterea de ieri, dar au declarat pentru Radio Constanța că FORMIN SA a derulat un program de cercetare geologică pentru determinarea resurselor de nămol în vederea exploatării.

Pe de altă parte, reprezentanţii FORMIN SA afirmă că nămolul extras din lac nu este stabil în timp şi nu poate fi exportat fizic, deoarece îşi pierde calităţile terapeutice la scurt timp după extragere.

Primarul oraşului, Iulian Soceanu, crede că doar un referendum mai poate schimba lucrurile.

Discuții

comments